Touw

Touw

Wil jij bondagetouw kopen? Er zijn veel verschillende soorten touw, deze zijn niet allemaal even geschikt voor bondage. Wellicht raak je verstrikt in alle verschillende soorten touw, maar hoe weet je nu welk touw je moet hebben? Dat gaan we hier uitleggen. 

Eerst even globaal, er zijn twee categorieën touw, natuurlijk touw en synthetisch touw. Binnen deze categorieën heb je nog veel verschillende soorten maar er zijn overkoepelende eigenschappen die voor de meeste soorten in de categorie gelden. Naast het onderscheid tussen natuurlijk en synthetisch touw zijn er nog een aantal andere onderscheiden. Belangrijk voor bondage is in ieder geval de dikte van het touw de rek en of het geslagen of gevlochten is. 

Natuurlijk touw 

Natuurlijk touw wordt van natuurlijke materialen gemaakt (duh). Bekende soorten zijn bijvoorbeeld: jute, hennep en katoen. Een voordeel van natuurlijk touw is dat het minder snel ‘ropeburn’ geeft dan synthetisch touw. Ropeburn is het verbranden van een stukje van de huid door frictie van een touw dat te snel langs de huid wordt gehaald, dit wordt meestal als onprettig ervaren door de bottom 

Veel mensen knopen met jute (met name mensen die aan shibari doen). Jute heeft het voordeel dat het licht is een na verloop van tijd redelijk glad wordt. Dit zorgt ervoor dat het prettig doorhaalt en het zal niet snel zorgen voor ropeburn. Het nadeel van jute is dat het niet goed tegen water kan, en dus ook niet makkelijk gewassen kan worden. Ook is jute vaak een wat meer kwetsbaar touw dan andere touwen en moet je voorzichtig zijn dat je niet per ongeluk ‘de spanning uit het touw trekt’.  

Ander touw dat veel gebruikt wordt is hennep, dit is wat sterker en zwaarder, maar hierdoor knoopt het wat langzamer dan jute. Ook katoen wordt gebruikt voor bondage, dit voelt zacht aan op de huid maar heeft als nadeel dat er veel rek in zit. Katoen kan – in tegenstelling tot veel andere natuurlijke touwen – wel goed tegen water en dus gewassen worden. 

Synthetisch touw 

Ook van synthetisch touw zijn verschillende soorten, bijvoorbeeld nylon, polypropeen (zoals van merknaam hempex) of polyester (zoals merknaam POSH). Het voordeel van deze touwen is dat ze goed tegen water kunnen en dus ook gewoon in de wasmachine kunnen. Wel zo handig na een spel met lichaamsvloeistoffen. Het grote nadeel van synthetisch touw is dat de meeste mensen het minder prettig vinden voelen dan natuurlijk touw, en hoe het touw voelt is natuurlijk wel belangrijk bij bondage. Een ander nadeel is dat touw vaak een (beetje) pluist tijdens het knopen, deze pluisjes komen ook in de lucht terecht. Bij synthetisch touw zijn dit micro plastics die je wellicht liever niet inademt. Bij natuurlijk touw heb je dit probleem niet.  

Nylontouw is meestal erg glad het is te krijgen in veel verschillende kleuren en vaak glimt het ook mooi. Veel mensen zijn fan van nylon om deze reden. Maar er zitten ook nadelen aan nylon. Zo zit er vaak veel rek in dit touw wat veiligheid in bondage niet altijd ten goede komt. En omdat het glad is, houden knopen of fricties minder goed in dit touw, er zijn daarom andere technieken nodig om hiermee te knopen dan bijvoorbeeld met jute of hennep.  

Hempex/spleitex (of andere vergelijkbare soorten touw) worden vaak aangeraden voor beginners. Het is erg sterk en je hoeft niet voorzichtig te zijn dit touw uit de spanning te trekken tijdens het knopen. Het nadeel van dit touw is dat het erg ruw is en veel pluisjes heeft wat onprettig kan zijn tijdens het doorhalen. POSH zit qua ruw- /gladheid tussen Nylon en Hempex/spleitex in en rekt niet heel erg. Dit maakt dat het relatief prettig is om mee te knopen, bijkomend voordeel is dat het ook erg sterk is en in veel verschillende kleuren te krijgen.  

 

Dikte 

De dikte van bondagetouw is erg belangrijk. Te dun en het snijdt heel erg in de huid en is minder veilig. En te dik blijft niet goed zitten en zorgt voor hele grote knopen en fricties. Er is niet één juiste dikte, dit hangt af van wat je zelf fijn vindt, op wie je knoopt en wat voor techniek je gebruikt. In het algemeen geldt dat rond de 6mm de standaard is. Dunner dan 5mm is meestal echt te dun en dikker dan 10mm echt te dik.  

Rek 

Ook rek is een belangrijke eigenschap om rekening mee te houden. Immers als je iemand strak vastknoopt en het touw rekt langzaam uit, zit het touw na verloop van tijd weer los. Er zijn twee soorten rek. Je hebt elastische rek waarbij de spanning in het touw blijft zitten als je het uitrekt. Het touw gaat dan terug naar de oorspronkelijke lengte wanneer de spanning eraf gaat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de meeste Nylon touwen. Het nadeel hiervan is dat als je strak knoopt er constant spanning in het touw zit, wat bijvoorbeeld zenuwen of bloedsomloop kan beknellen. Maar als je zo los knoopt dat er geen spanning in het touw zit kan iemand vaak vrij gemakkelijk ontsnappen. 

Je hebt ook niet elastische rek, hier blijft de spanning niet in het touw. Als je dit touw rekt, is het daarna een stukje langer. Voor nieuw katoentouw heeft dit. Over het algemeen wordt deze rek steeds minder naarmate je je touw meer gebruikt. Eigenlijk alle touwen hebben rek in meer of mindere mate, het verschil zit in hoeveelheid rek van het touw. Veel riggers geven de voorkeur aan touw met weinig rek. Touwen met weinig rek zijn bijvoorbeeld jute, hennep of Hempex/spleitex 

Gevlochten/geslagen 

Touw zit op een bepaalde manier in elkaar, de meeste touwen zijn of gevlochten of geslagen. Geslagen touw zijn strengen die in elkaar gedraaid zijn. Veel mensen vinden dit mooier dan gevlochten touw. Het nadeel is dat je per ongeluk aan één van de strengen kan trekken in plaats van aan allemaal en daarmee het touw uit de spanning trekt. Bij gevlochten touw gebeurt dit niet. Gevlochten touw bestaat met of zonder core. De core bestaat uit strands die recht lopen en worden beschermd door het gevlochten deel van het touw, dit wordt dan de mantel genoemd. Een voorbeeld hiervan is klimtouw. Over het algemeen worden dit soort touwen minder gebruikt voor bondage. 

Conclusie

Als je opzoek bent naar touw, koop het touw dat past bij wat jij ermee wilt doen en kijk daarbij naar de eigenschappen. Maak een keuze voor natuurlijk of synthetisch touw en bedenk jezelf of je het belangrijker vindt hoe het touw eruitziet, dat het lekker knoopt of lang meegaat. Veelgebruikte natuurlijk touwen zijn jute, hennep en katoen. En veelgebruikte synthetische touwen, Hempex/spleitex, POSH en nylon.