Knife play

Knife play

Knife play is een vorm van BDSM-spel waarbij messen of scherpe objecten worden gebruikt voor het opwekken van fysieke en psychologische sensaties. Het is een activiteit die gepaard gaat met een hoge mate van risico en vereist daarom een grondige kennis van veiligheid, vertrouwen en communicatie tussen de betrokken partijen. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van de verschillende aspecten van knife play binnen BDSM. 

Wat is Knife Play?

Knife play omvat het gebruik van messen, scheermessen of andere scherpe voorwerpen om spanning en sensaties te creëren. Het kan variëren van het lichtjes aanraken van de huid met een mes tot meer intense vormen van spel waarbij daadwerkelijk in de huid wordt gesneden. Het doel is niet om blijvende schade aan te richten, maar om opwinding en adrenaline op te wekken door de combinatie van angst en opwinding. En juist door het hogere niveau van vertrouwen en overgave geeft een knife play spel meer opwinding 

Veiligheid en Voorzorgsmaatregelen

Veiligheid is cruciaal bij knife play. Hier zijn enkele essentiële voorzorgsmaatregelen: 

  1. Scherpe en Schone Messen: Gebruik altijd scherpe messen die goed schoon zijn om infecties en ongewenste verwondingen te voorkomen. Botte messen kunnen onvoorspelbaar zijn en meer schade aanrichten. 
  2. Kennis van Anatomie: Het is belangrijk om te weten waar je snijdt en welke gebieden van het lichaam veiliger zijn om te bespelen. Vermijd gebieden met grote bloedvaten of zenuwen. 
  3. Communicatie: Goede communicatie tussen de Top (degene die het mes hanteert) en de Bottom (degene die het ondergaat) is essentieel. Dit omvat duidelijke afspraken over wat wel en niet toegestaan is, evenals het gebruik van safewords om het spel onmiddellijk te stoppen als dat nodig is. Bespreek de grenzen van het spel eerst goed, zeker bij een eerste keer. 
  4. Eerste Hulp: Zorg ervoor dat je altijd een EHBO-kit bij de hand hebt voor het geval er iets misgaat. Dit moet onder andere wondreinigingsdoekjes of vloeistof, verband en pleisters bevatten. 
  5. Consensual Non-Consent: Knife play valt vaak onder consensual non-consent (CNC), wat betekent dat beide partijen vooraf toestemming hebben gegeven voor activiteiten die tijdens het spel kunnen plaatsvinden, zelfs als ze tijdens het spel zelf “nee” zeggen of stoppen willen roepen (behalve in noodgevallen aangegeven door safewords). 
 
Mocht je toch een wond creëren druk dan schoon verband (driekante doek, verbanddoek, of desnoods een schone theedoek op de wond). Oefen minimaal 5 minuten druk uit. Bij een arm of been houdt die hoger dan het hart. Reinig de wond eerst en plaats dan een gaaskompres en vervolgens een verbandje. Mocht het bloed door het verband heenkomen doe er dan een ideaalwindsel overheen om een wonddrukverband te maken. 
 
Bij gekartelde, diepe of vieze wonden zoek gelijk hulp van een huisarts of ambulancedienst. Bij wonden in het gezicht, hals, genitaliën, gewrichten of handpalmen moet gelijk hulp gezocht worden.

Psychologische Aspecten

Knife play heeft een sterke psychologische component. Het spel kan intense emoties oproepen, zoals angst, opwinding en onderwerping. Voor veel deelnemers ligt de aantrekkingskracht in de mix van deze emoties. Het gevoel van macht en controle kan voor de dominante partij opwindend zijn, terwijl de onderdanige partij vaak een intense vorm van vertrouwen en overgave ervaart. 

Technieken en Variaties

Er zijn verschillende technieken en variaties binnen knife play: 

  1. Licht Aanraken: De dominante gebruikt het mes om zachtjes over de huid te strijken, wat kan leiden tot kippenvel en een verhoogde gevoeligheid. 
  2. Scratchen: Het mes wordt gebruikt om oppervlakkige krassen te maken die geen bloed trekken, maar wel duidelijke markeringen achterlaten. 
  3. Snijden: Voor de meer ervaren beoefenaars kan snijden deel uitmaken van het spel, waarbij kleine sneetjes worden gemaakt die gecontroleerd en beheerst zijn. 
  4. Edge Play: Dit is een meer risicovolle vorm van knife play waarbij het mes dichter bij vitale gebieden komt of gebruikt wordt in situaties met een hoger risico. 
  5. Waxplay: Daarbij wordt gebruik gemaakt van een houten mes juist om de was veilig te verwijderen. (Zie voor meer tips waxplay) 

Voor beginners is het advies om eerst een houten of plastic mes te gebruiken bij het spel voordat er een echt mes gebruikt wordt.  
 

Soorten messen

Hoe kleiner het blad van het mes, hoe meer controle je er over hebt. Een mes met een bladvan 5 tot 8 cm is dan ideaal.  
Gebruik GEEN gekartelde messen. 
Voor messen die niet in te klappen zijn houdt rekening dat het blad stevig in het handvat zit zodat het niet per ongeluk losschiet.