Woordenlijst

Woordenlijst

Bij het lezen van stukken over BDSM kan het vooral beginnende BDSM’ers duizelen van de ‘vaktermen’ die gebruikt worden. Hier vind je een alfabetisch geordende lijst van veelgebruikte termen, met hun betekenis. Wanneer je termen mist, horen we dat graag van je! 

A
ABDLAfkorting voor Adult Baby Diaper Lover. Verschillend per persoon of hier seksuele associaties mee zijn. Zie ook “Luierfetisj”.
Acupunctuur naaldenDunne, massieve (niet holle) naalden die bedoeld zijn voor acupunctuur. Kunnen worden gebruikt voor naaldenspel.
AdemhalingscontroleZie "breath control".
AdrenalineHormoon dat voornamelijk vrijkomt bij angst- of stressvolle situaties die het lichaam ervaart. Verhoogt o.a. de alertheid en energie, zodat het lichaam beter actie kan ondernemen.
AgeplayLetterlijk vertaald: leeftijdsspel. Rollenspel waarin iemand een andere leeftijd aanneemt dan dat deze persoon daadwerkelijk is. Dit kan verschillende leeftijden omvatten; van baby tot oudere en alles daar tussenin. Zie ook “little” en “middle”.
AndreaskruisMenshoog kruis in de vorm van een X, voorzien van bevestigingspunten voor touw, boeien of andere materialen. Wordt gebruikt om iemand aan vast te maken, waarna er met die persoon gespeeld kan worden. Wordt meestal kortweg ‘kruis’ genoemd.
B
BallbustingVorm van CBT (zie "CBT”) waarbij pijn in de testikels wordt toegediend.
BallgagMondknevel in de vorm van een bal. Aan de bal zijn riempjes verbonden, die achter het hoofd worden vastgemaakt.
BenchKooi van traliewerk. Typisch gebruikt bij petplay (zie petplay).
B&DAfkorting van Bondage en Discipline. Wordt ook wel gebruikt om spel aan te duiden waarbij pijn, dominantie en onderdanigheid niet van toepassing zijn.
BDSMAfkorting van Bondage en Discipline, Dominantie en Submissie (onderdanigheid), SadoMasochisme. Wordt vaak als koepelterm gebruikt.
BDSM-embleemIn 1995 in Amerika ontworpen BDSM-embleem met als doel dat BDSM’ers elkaar zouden kunnen herkennen, maar geen aanstoot zou worden gegeven aan niet-BDSM’ers.
Bi-curious, bischierigNieuwsgierigheid van een heteroseksueel persoon naar seksuele intimiteit met iemand van hetzelfde geslacht.
BitLangwerpig voorwerp dat in de mond geplaatst kan worden als gag of bij ponyplay om iemand te besturen. Kan van verschillende materialen gemaakt zijn (rubber, leer, hout, metaal).
BlinddoekVoorwerp dat dient om het zicht te ontnemen. Meestal toegediend bij de onderdanige persoon. Effecten kunnen zijn dat deze persoon zich beter kan concentreren op het spel, minder wordt afgeleid en de zintuigen worden versterkt. Oogmaskers of sjaals kunnen ook als blinddoek fungeren.
Blood cuppingHierbij wordt gebruikt gemaakt van cupping (zie “cupping”), maar met als doel om bloed te laten vloeien. Er worden krasjes in de huid gemaakt, de cup wordt hierop geplaatst en vacuum gezogen. Bloed wordt dan meer naar de oppervlakte getrokken en blijft in de cup staan.
Bloodsports, Blood playVorm van edge play (zie “edge play”) en dit is een overkoepelende benaming voor alle vormen van spel waarbij bloed vrijkomt.
BoeienHulpmiddel om een iemand te beperken in bewegingsvrijheid. Kan ook dienen om een machtsverhouding te laten zien. De meest gebruikte boeien zijn gemaakt van leer, rubber of metaal en zijn voor polsen en enkels.
BondageBeperking of wegneming van de bewegingsvrijheid met behulp van hulpmiddelen. Denk hierbij aan touw, kettingen en boeien, maar ook een vacuüm bed is een vorm van bondage.
BonderenBondage (zie “bondage”) aanleggen.
BokOok bekend als springtoestel uit de gymnastiekzaal. Afgerond, doorgaans met leer bekleed blok op vier poten. Aan de poten zitten soms bevestigingspunten om een bondage aan vast te maken.
BottomAanduiding voor persoon die aan de ontvangende kant van een spel (zie “spel”) staat. Deze persoon heeft niet per definitie ook onderdanige gevoelens.
BrandingVorm van scarification (zie “scarification") waarbij met behulp van hitte (vuur, laser, electro) een deel van de huid verbrand wordt.
BratPersoon die over het algemeen onderdanig is, maar graag uitdaagt of tegenstribbelt.
Breath controlVorm van edge play (zie “edge play”) waarbij de dominante partij de mogelijkheid om te ademen van de onderdanige partij beperkt. Dit vereist veel vertrouwen en communicatie vooraf tussen beide partijen. Lees voor meer informatie het artikel over breathplay.
BullwhipLange zweep, bestaande uit één streng aan een handvat. Vergt veel oefening om goed onder controle te krijgen. Vanwege de lengte van de zweep is een grote speelruimte vereist.
ButtplugDildo, speciaal bestemd om in de anus in te brengen. Blijft door zijn vorm (uitlopend in een afgeronde punt) en brede basis goed zitten.
C
CaneFlexibele stok die kan worden gebruikt om mee te slaan. Komt voor in verschillende diktes en materialen.
CaningHet slaan met een cane.
CBTAfkorting van Cock and Ball Torture. Overkoepelende term voor het pijnigen van penis en/of testikels (zie ook “ballbusting”).
Cat ‘o nine tailsSoort zweep die bestaat uit 9 gevlochten uiteindes die samenkomen bij het handvat.
CockringRing die om de basis van de penis past (of de testikels erbij – afhankelijk van het model) en wordt aangebracht als de penis nog slap is. Het zorgt ervoor dat de penis in opgezwollen toestand langer stijf blijft doordat het bloed minder makkelijk uit de zwellichamen kan vloeien.
CollarUiterlijk teken van de (exclusieve) band tussen een Dominant(e) en een onderdanige. Kan de vorm van een halsband (letterlijke vertaling uit het Engels) hebben, maar ook andere symbolen zijn mogelijk (ring, halsketting). Voor een ander symbool wordt meestal gekozen wanneer de onderdanige de collar ook in het dagelijkse leven draagt, om nieuwsgierige vragen van buitenstaanders (niet-SM’ers) te voorkomen. Met het uitreiken, aannemen, innemen en afdoen van een collar wordt door verschillende SM’ers verschillend omgegaan. Veel SM’ers hechten grote waarde aan een collar en vinden een collar daarom niet iets om lichtvaardig uit te reiken/aan te nemen. Andere SM’ers zijn daar soepeler in.
CollaringCeremonie waarbij de onderdanige van de Dominant(e) een collar (zie “collar” ontvangt.
Consensual/consentEngels, betekent: met wederzijdse instemming. SM-spel is per definitie consensual. Wanneer het dat niet is, is geen sprake van SM maar van misbruik en/of mishandeling.
CropZie “rijzweep”.
CrossdressingHet dragen van kleding die geassocieerd wordt met het andere geslacht. Vroeger vaker benoemd als travestie.
CrushingHet plattrappen en vermorzelen van objecten. Liefhebbers raken opgewonden van de manier waarop de objecten kapotgaan. Is eigenlijk geen BDSM-activiteit omdat er geen interactie tussen personen is, maar wordt wel vaak met BDSM geassocieerd.
CuckoldingSituatie waarin iemand diens partner vernedert door seks te ontzeggen en eigen seksuele behoeften laat bevredigen door anderen.
CuppingHet vacuüm zuigen van de huid (of geslachtsdelen, tepels, etc.) waardoor het gevoel ontstaat van een – afhankelijk van hoeveel lucht er weggezogen wordt – hevige tot pijnlijke zuigzoen.
CuttingEen vorm van scarification (zie “scarification”) waarbij een patroon of afbeelding in de huid gesneden wordt met behulp van een dun scherp mes en eventueel wordt ingekleurd met tatoeage-inkt. Een genezen cutting ziet eruit als een licht verheven litteken in de vorm van het originele patroon of afbeelding.
D
DildoVoorwerp dat vaginaal of anaal ingebracht kan worden. Meestal gemaakt van siliconen in de vorm van een (stijve) penis.
DMAfkorting van Dungeon Monitor of Dungeon Master, aanduiding voor personen die tijdens een SM-feest in de gaten houden of onder andere SM-spel dat plaatsvindt, geen gevaar oplevert voor overige bezoekers of zichzelf. Zie ook onze pagina over Dungeon Monitors.
Dom, DominantPersoon (mannelijk) die binnen een SM-spel of een SM-relatie de actieve, beslissende positie heeft. Het valt aan te raden om, wanneer deze omschrijving op jou van toepassing is, het woord ‘dom’ met een hoofdletter te schrijven ter voorkoming van misverstanden over wat je bedoelt 😉
DomdropDe mindere fysieke en emotionele staat waar een dominant in terecht kan komen na de euforie van een spel. Dit is het gevolg van lichamelijke reacties door adrenaline en endorfine, maar ook de overgang van constante aandacht naar weer een normale situatie. De tegenhanger is subdrop (zie “subdrop").
Domme, DominaPersoon (vrouwelijk) die binnen een SM-spel of een SM-relatie de actieve, beslissende positie heeft.
DomspaceStaat van opperste concentratie en euforie waarin een Dominant tijdens het spel kan komen. Tegenhanger van subspace (zie “subspace”).
DPAfkorting van Double Penetration, gelijktijdige vaginale en anale seks.
D-ringMetalen ring in de vorm van een D, doorgaans te vinden aan leren boeien en halsbanden. Dient om haken, touw en/of kettingen aan te bevestigen.
D/sAfkorting van Dominantie/submissie (onderdanigheid, onderwerping). Wordt hoofdzakelijk gebruikt om een relatie aan te duiden waarin één van beide partners Dominant en de andere partner onderdanige is.
DuimboeienKlein formaat handboeien, bedoeld om de duimen aan elkaar te verbinden.
DwangbuisSoort vest met sluiting aan de achterzijde waarvan de mouwen strak tegen het lijf kunnen worden vastgezet. Vroeger onder andere gebruikt voor het fysiek beperken van opstandige gevangenen.
E
Edge playSM-spel op de grens van veiligheid. Hierbij moet er extra op consent (zie “consent”) worden gelet, aangezien dit meer risico's met zich meebrengt. Tot edgeplay worden o.a. gerekend breath control (zie “breath control”) en blood sports/play (zie “blood sports/play”).
Electro playSpel met stimulatie door een elektrisch apparaat zoals een TENS-unit (zie “TENS-unit”) of een violet wand (zie “violet wand”).
EndorfineAnti-stresshormoon dat gevoel van welbevinden geeft, tegenhanger van adrenaline.
EnemaHet anaal inbrengen van vloeistoffen in de darmen voor erotische stimulatie, vaak in het kader van nursing (zie “nursing”). Heet in het Nederlands ‘klysma’.
ExhibitionismeEen exhibitionist is iemand die ervan geniet om bekeken te worden. Dit kan ook bijvoorbeeld tijdens uitkleden of (zelf)bevrediging.
F
FacesittingActie waarbij iemand met een vulva op iemands gezicht gaat zitten om zichzelf door diegene te laten bevredigen. Kan ook gebruikt worden als methode voor breath control (zie “breath control”).
Fear playSpel waarbij er gespeeld wordt met (echte) angsten. Hierbij moet er extra op consent (zie “consent”) worden gelet, aangezien dit meer risico's met zich meebrengt. Tot fearplay wordt o.a. knifeplay (zie “knifeplay”) gerekend.
FemdomAfkorting van female dominance, aanduiding voor SM-spel waarin iemand die zich als vrouw identificeert de dominante partij is.
FetisjEen voorwerp, lichaamsdeel of materiaal waaraan iemand een erotische lading toekent of waarvoor iemand een erotische fascinatie heeft.
FiggingBinnen BDSM de Engelse term voor spelen met gember.
Fisten, fistfuckingLetterlijk vertaald vuistneuken. Het inbrengen van de hand of een gedeelte daarvan in het lichaam (vaginaal of anaal), waarbij de hand binnenin het lichaam tot een vuist gebald wordt.
FloggerZweep met (veel) platte, ongeknoopte strengen.
FolieZeer dun bladmetaal of kunststof (bijvoorbeeld huishoudfolie). Kan worden gebruikt om iemands bewegingsvrijheid te beperken. Verhindert dat de huid kan ademen, waardoor iemand gaat zweten.
G
GagMondknevel, voorwerp dat spreken verhindert en mogelijk kwijlen veroorzaakt.
GasmaskerHet gehele hoofd omsluitend masker dat bedoeld is als bescherming tegen de inademing/inwerking van giftige gassen. Wordt in BDSM gebruikt om zintuigen te beperken of ontnemen en afhankelijk van het masker kan het voor breath control worden gebruikt (zie “breath control”).
GewichtenKleine zware voorwerpen die aan klemmen gehangen kunnen worden om de pijn van de klemmen te vergroten.
Golden showerPlasseks, meer in het bijzonder: op iemand plassen of op je laten plassen.
GorStijl van SM-beleving die wordt ingericht naar de fantasiewereld Gor uit de boeken van John Norman.
Gorean(Iemand die SM beleeft) overeenkomstig de fantasiewereld Gor uit de boeken van John Norman.
GrensHet punt waar iemand niet voorbij wil, kan of durft. Wordt gebruikt als aanduiding voor handelingen of woorden die één van beide partners in het SM-spel mentaal en/of fysiek niet (meer) kan verdragen. Wanneer iets door één van beide partners wordt aangeduid als een ‘harde grens’, gaat het om iets dat tijdens het SM-spel niet kan en mag gebeuren. Is de grens niet hard, dan kan – naarmate het vertrouwen tussen beide partners groeit – overlegd worden en worden voorgesteld de bewuste handeling of woorden toch te proberen. Grenzen variëren van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Zowel dominanten als de onderdanigen hebben grenzen en kunnen die te allen tijde aangeven.
H
HalsbandBand voor om de hals, meestal van leer gemaakt. Mag om veiligheidsredenen (bloeddoorstroming, ademhaling) niet te strak zitten. Kan ook als collar worden gebruikt (zie “collar”).
HandboeienPolsboeien. Meest voorkomend materiaal is staal en (nep)leer.
Harde grensZie “grens”.
HarnasEen geheel van kettingen, (leren) banden of touw waarmee een lichaamsdeel wordt ingesloten.
HenneptouwTouw van (gevlochten) hennep. Heeft losse, ruwe en harige vezels en neemt gemakkelijk vocht op.
HempexHempex is een synthetische touwsoort, dat eruitziet als hennep. Vergeleken met hennep heeft het een hogere breekkracht en een langere levensduur. Hempex is een merknaam, hetzelfde soort touw kun je ook onder andere benamingen vinden.
HeteroflexibelEen seksuele oriëntatie waarbij men zich niet als 100% heteroseksueel identificeert, maar wel meer heteroseksueel dan iets anders. Wordt soms ook gebruikt om te omschrijven dat men zich wel seksueel, maar niet emotioneel aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht.
HogtieHouding waarbij de onderdanige op diens buik ligt met de handen en voeten achter de rug aan elkaar gebonden.
HomoflexibelEen seksuele oriëntatie waarbij men zich niet als 100% homoseksueel identificeert maar wel meer homoseksueel dan iets anders. Wordt soms ook gebruikt om te omschrijven dat men zich wel seksueel, maar niet emotioneel aangetrokken voelt tot het andere geslacht.
I
IJsklontjesMet deze blokjes bevroren water kan sensory play (zie “sensory play”) gedaan worden. De verkoeling kan juist fijn zijn na impact play (zie “impact play”), maar wordt zeker niet door iedereen gewaardeerd.
Impact playSpel waarbij huid met een impact wordt geraakt. Kan met verschillende objecten en/of lichaamsdelen.
InjectienaaldenKorte, holle naalden. Bij de apotheek te koop in verschillende diktes (gauges). Kunnen worden gebruikt voor een naaldenspel.
J
Japanse bondageBondage die is ontstaan uit oude Japanse martelmethoden. Verschilt van ‘gewoon vastbinden’ door de esthetiek van de bondage, waarbij geldt dat ‘less is more’, en het streven naar perfectie. Het knopen of langdurig volhouden van gevorderde Japanse bondages vergt veel training, waarbij yoga een rol kan spelen.
K
KaarsvetOngekleurde stearine, soja of paraffine kaarsen kunnen worden gebruikt om kaarsvet op het lichaam te laten druppelen/gieten. Naarmate de afstand tussen kaars en lichaam groter is, zal het kaarsvet meer zijn afgekoeld wanneer die het lichaam bereikt en daardoor minder pijn doen. Kan worden afgewisseld met ijsklontjes (zie “ijsklontjes”), waarna verloop van tijd de ontvanger moeite kan hebben onderscheid te maken tussen warm en koud. Lees voor meer informatie het artikel over kaarsen.
KajiraBenaming voor slavin, afkomstig uit de boeken over de fantasiewereld Gor van John Norman.
KarabijnhaakMetalen haak waarvan een deel naar binnen kan worden gedrukt om de haak te openen. Beter bekend van de klimsporten.
KatheterSlangetje die in de urinebuis wordt ingebracht. Kan worden gebruikt bij nursing (zie “nursing”). Ook wel bekend uit ziekenhuizen voor het afvoeren van urine.
KettingSerie door elkaar geslagen metalen ringen, verkrijgbaar in verschillende ringgroottes en lengtes. Kan gebruikt worden om iemand mee of aan vast te zetten (ketenen).
KettingzweepZweep met in plaats van (leren) strengen dunne kettinkjes.
KlemmenVerend voorwerp waarmee iets vastgezet kan worden. Wordt in BDSM gebruikt op tepels, huidplooien, (schaam)lippen, oorlelletjes en/of balzak om pijn toe te brengen. In BDSM-winkels zijn speciale klemmen te koop, doorgaans van metaal en aan de uiteinden met zwart rubber bekleed. Lees voor meer informatie het artikel over klemmen.
KlysmaHet anaal inbrengen van vloeistoffen in de darmen voor erotische stimulatie, vaak in het kader van nursing (zie “nursing”). Heet in het Engels ‘enema’.
Knife playSpel waarbij een mes gebruikt wordt. Erg geschikt voor fear play (zie “fear play”). Je kunt ook op de huid krassen. Dit kan de huid openhalen, maar hoeft zeker niet.
KnijpersVerend voorwerp waarmee iets vastgezet kan worden. Wordt gebruikt om pijn toe te brengen op tepels, huidplooien, (schaam)lippen, oorlelletjes en/of balzak. Beter bekend als wasknijper.
KooiTraliewerk waarin iemand kan worden opgesloten.
KorsetKledingstuk dat om het middellijf gedragen wordt en vaak met behulp van veters wordt ingesnoerd, waardoor de omvang van het middel afneemt en je rechtop geforceerd wordt met je bovenlichaam. Bestaat in twee vormen: underbust (van net onder de borsten tot op de heupen) en overbust (van (net) boven de tepels tot op de heupen, waarbij het korset de borsten opduwt). Het dragen van een korset vergt enige oefening/gewenning.
KruisZie “andreaskruis”.
KuisheidsgordelGordel die de toegang naar de geslachtsdelen afsluit. Lees voor meer informatie het artikel over kuisheidsgordels.
L
Latex(Synthetisch) rubber, waaruit condooms en kleding kunnen worden gemaakt.
Lifestyle (BDSM)Ook wel aangeduid met 24/7: een relatie tussen twee mensen waarbij de onderlinge dynamiek 24 uur per dag, 7 dagen per week speelt.
LifestylersMensen die BDSM (zie “BDSM”) beleven als een ‘way of life’.
LittlePersoon die prettige gevoelens ervaart wanneer diegene zich gedraagt als kind, al dan niet als kind behandeld wordt.
LuierfetisjErotische fascinatie voor luiers. Diaper-lovers genieten vooral van het dragen van luiers, al dan niet in combinatie met ‘straf’ voor het bevuilen van de luier.
M
MaskerNaar de vorm van het gezicht gemaakte bedekking, die een gedeelte of het gehele gezicht bedekt. Vaak van leer of latex gemaakt. Kan verschillende doelen hebben, zoals het onherkenbaar maken van het gezicht en/of wegnemen van zintuigen.
Masochisme, masochist(Degene die) de mogelijkheid of eigenschap (heeft) om plezier aan pijn te ontlenen.
MasturbatieZelfbevrediging.
Meester, MeesteresPersoon die binnen een SM-spel of een SM-relatie de actieve, beslissende positie bekleedt.
MiddlePersoon die prettige gevoelens ervaart wanneer diegene zich gedraagt als tiener, al dan niet als tiener behandeld wordt.
MindfuckVrij vertaald “gedachten spel”. Het verwarren of hervormen van gedachten en/of reacties op zo'n manier dat er getwijfeld wordt aan eigen gedachten en/of reacties. Dit kan zowel op korte als lange termijn. Het dreigen met een harde klap is in principe ook al een mindfuck.
MoxaBijvoetskruid (artemisia vulgaris), dat langzaam en hevig brandt. Los verkrijgbaar en in samengeperste staven. Aangestoken geeft het een weldadige straling af, die in de traditionele Chinese geneeskunst wordt gebruikt op acupunctuurpunten en bij gewrichtsklachten. Kan binnen BDSM gebruikt worden als prikkeling van de huid van de ontvangende partij.
MummificatieVorm van bondage waarbij de ontvangende partij (volledig) in folie of tape wordt gewikkeld en uitsluitend de neus en/of mond wordt vrijgelaten. De zintuigen van de ontvangende partij zijn hierdoor onderdrukt. Lees voor meer informatie het artikel over mummificatie.
MusketonhaakHaak zoals vaak aan sleutelhangers en hondenriemen wordt gebruikt. Te openen aan de zijkant waar een deel van de haak naar binnen kan worden geklapt. Te gebruiken om boeien aan elkaar of aan ketting te bevestigen.
N
Naaldenspel, Needle playSpel met acupunctuur- of injectienaalden, waarbij naalden in/onder de huid gestoken worden. Meest voorkomend is de naald oppervlakkig in de huid steken en ongeveer een centimeter verder weer onder de huid vandaan komen. Lees voor meer informatie het artikel over naalden.
NursingBDSM-spel waarbij de rol van arts en de rol van patiënt vervuld worden. Omvat onder meer ‘medische’ onderzoeken, klysma’s en het inbrengen van katheters.
O
OnderhandelenGesprek voorafgaand aan een spel, met als doel het bereiken van een duidelijke overeenkomst over wat er tijdens het spel wel en niet zal gebeuren waarmee beide partijen instemmen.
OpwarmenHet rustig beginnen met slaan, om de ontvangende partij aan de (opbouwende) pijn te laten wennen.
P
PaddleSlaginstrument met plat slagvlak. Meestal gemaakt van hout of leer. Vergelijkbaar met een plak (zie “plak").
PaniekhaakHaak die in geval van nood door een harde ruk losschiet.
PanseksueelVoor panseksuelen bepaalt gender of sekse niet of zij zich tot iemand aangetrokken zullen voelen. Panseksualiteit verschilt van biseksualiteit in het opzicht dat biseksualiteit de aantrekking is tot zowel mannen als vrouwen. Panseksuelen kijken niet naar deze tweedeling en kunnen zich ook aangetrokken voelen tot mensen die buiten deze traditionele verdeling vallen, zoals bijvoorbeeld transgenders.
PepermuntolieVluchtige olie, gemaakt uit de bladeren en bloeitoppen van de pepermuntstruik. Wanneer de plek op het lichaam waar pepermuntolie is aangebracht, vochtig gemaakt wordt met koud water of een ijsklontje, ontstaat een branderig-koel tot pijnlijk gevoel. Afspoelen met ruim lauwwarm water neemt de pijn weg.
Pet playLetterlijk vertaald: dierenspel. Rollenspel waarin de rol van een dier wordt aangenomen. Meest voorkomend: puppy, kitten, pony.
PijngrensHoeveelheid pijnprikkels waarbij overschrijding daarvan een grens (zie “grens”) is. Een lage pijngrens wil zeggen dat iemand weinig pijnprikkels kan hebben voordat diens grens is bereikt. Een hoge pijngrens betekent dat iemand veel pijnprikkels kan hebben voordat diens grens is bereikt. Lees voor meer informatie het artikel over pijn.
PlakSlaginstrument met plat slagvlak. Meestal gemaakt van hout of leer. Vergelijkbaar met een paddle (zie "paddle”).
PlasseksSeks waarbij de opwinding verhevigd wordt door urine, urineren of het zien urineren van anderen.
PolyamoriePolyamorie is een levenswijze waarbij erkend wordt dat het mogelijk is om van meer dan een persoon tegelijk te houden en met ieders instemming met hen een relatie te onderhouden.
PolygamiePolygamie is een echtelijke verbintenis van één mens met meerdere partners tegelijk.
PonyplayRollenspel waarin de rol van een paard of pony vervuld wordt (zie “pet play”).
Q
R
RelsubOnderdanige die er genoegen in schept uit te dagen, plagen en anderszins prikkelen tot actie.
RietjeFlexibele dunne stok die kan worden gebruikt om mee te slaan.
RijzweepFlexibele dunne stok met aan het ene uiteinde een handvat en aan het andere uiteinde een dubbelgeslagen strookje leer als slagvlak. Bekend van de paardensport.
RitsSerie knijpers, aan elkaar verbonden met een touwtje, die in een rij op de huid gezet wordt en vervolgens met behulp van het touw in één beweging van de huid getrokken wordt.
RollenspelSpel waarin een rol of andere persoonlijkheid aangenomen wordt. Voorbeelden zijn ageplay (zie “ageplay”) en pet play (zie “pet play”), maar ook nursing (zie “nursing").
RozenceremonieEen aan rituelen gebonden BDSM-huwelijk tussen dominant(e) en onderdanige, gesloten in het bijzijn van uitsluitend enkele zeer naaste vrienden van het paar. Ontleent de naam aan de witte ontluikende roos en de rode bloeiende roos die respectievelijk de onderdanige en dominant gebruiken om tijdens de ceremonie enkele druppels bloed uit hun vingers te vermengen als teken van hun verbintenis.
S
SadismeGenoegen beleven aan en/of bevrediging vinden in het pijnigen en kwellen van een ander.
Sadist(e)Iemand m/v die genoegen beleeft aan en/of bevrediging vindt in het pijnigen en kwellen van een ander.
Sado-masochismeVorm van lustbeleving waarin pijn en kwelling een belangrijke rol spelen.
Safety callAfspraak voor telefonisch contact tussen iemand die een date/afspraak met een relatief onbekende heeft en een persoon die diegene kent. Hierbij wordt een tijdstip voor dat telefonisch contact afgesproken en de bekende persoon alarm slaat als niet op dat tijdstip gebeld wordt of de date niet goed verloopt.
SafewordZie “stopwoord”.
ScarificationHet toebrengen van permanente littekens. Vaak door middel van branding (zie “branding") of cutting (zie “cutting").
ScatOverkoepelende aanduiding voor al het spel met poep.
SceneWordt op twee manieren gebruikt: als naam voor de wereld van mensen die (publiekelijk) aan BDSM doen (BDSM-scene), en als naam voor een enkel spel.
Schandblok, schandpaalStrafwerktuigen waarin veroordeelden vroeger, doorgaans met hoofd en polsen, werden vastgeklemd en te kijk gezet. In BDSM gebruikt voor het vastzetten van personen.
Slaaf, slavinOnderdanige. In BDSM worden verschillende benamingen hiervoor gebruikt, bijvoorbeeld bottom, sub, slaaf. Iedereen geeft zijn eigen invulling aan deze termen, dus wil je weten wat het voor iemand betekent dan kun je het diegene het beste zelf vragen.
SlingKorte leren hangmat, opgehangen aan vier of vijf punten. In een sling kan iemand met armen en benen gespreid neergelegd en vastgezet worden.
SpankingBillenkoek.
Speelkamer, speelkelder, speelvloerRuimte die ingericht is voor SM-spel.
SpeelrelatieRelatie tussen twee BDSM’ers waarin BDSM centraal staat, niet noodzakelijk tegelijkertijd ook een liefdesrelatie.
SpeculumOok wel eendenbektang genoemd. Tang van metaal of zilver die vaginaal wordt ingebracht, waarna met behulp van de bek van de tang de vagina wordt opengesperd ten behoeve van medisch onderzoek.
SpelBenaming voor in tijd beperkt, actief beoefenen van BDSM. Wordt door sommige BDSM’ers als een te luchtige term voor BDSM ervaren. Anderen zien in deze term gelijkenis met het bespelen van een instrument (de samenwerking tussen de twee partijen).
SpreidstangStok of dunne holle koker met aan beide uiteinden bevestigingspunten voor enkelboeien, bedoeld om de benen wijd gespreid te houden. Zie voor het zelf maken van een spreidstang deze tutorial.
StopwoordVan tevoren door beide partners afgesproken woord of uitdrukking dat beide partijen de mogelijkheid geeft het spel of een bepaalde handeling binnen het spel te laten stoppen. Wanneer de onderdanige niet of beperkt zal kunnen spreken (bijvoorbeeld vanwege een gag), wordt een stopgebaar afgesproken.
StraciatellaBegrip om iemand mee te beschrijven die niet geheel vanilla is, maar zich ook niet per se als BDSM’er identificeert.
StrafKan worden gegeven wanneer iemand zich misdraagt. Dit moet wel van tevoren afgesproken worden en wat de grenzen hierin zijn.
StrokenzweepZweep met meerdere stroken, variërend van enkele tot veel. De stroken kunnen smal of breed zijn.
SubOnderdanige. In BDSM worden verschillende benamingen hiervoor gebruikt, bijvoorbeeld bottom, sub, slaaf. Iedereen geeft zijn eigen invulling aan deze termen, dus wil je weten wat het voor iemand betekent dan kun je het diegene het beste zelf vragen.
Sub dropDe mindere fysieke en emotionele staat waar een sub in terecht kan komen na de euforie van een spel. Dit is het gevolg van lichamelijke reacties door adrenaline en endorfine, maar ook de overgang van constante aandacht naar weer een normale situatie. De tegenhanger is domdrop (zie “domdrop").
SublijstLijst waarin veel mogelijke soorten BDSM-activiteiten op een rijtje staan, met behulp waarvan de onderdanige diens voorkeuren, grenzen, mogelijkheden en beperkingen kan weergeven. Kan ook door een dominant gebruikt worden om diens voorkeuren op een rijtje te krijgen. Je kunt een versie downloaden op de checklistpagina.
SubspaceStaat van ‘zweven’ of euforie die een sub tijdens een BDSM-spel kan bereiken. De tegenhanger is domspace (zie “domspace”).
SuspensionBondage (zie “bondage”) waarbij degene die gebondeerd is, geheel of gedeeltelijk wordt opgehangen.
SwitchIemand die zowel onderdanige als dominante gevoelens heeft. Kan in een SM-spel de ene keer de onderdanige zijn, de andere keer de dominant. Het kan voorkomen dat iemand bij een specifiek persoon alleen maar dominant of onderdanig is en bij iemand anders een andere rol heeft.
T
TakelWerktuig, bestaande uit touw en katrollen, waarmee iemand omhoog gehesen kan worden zonder zelf al te veel kracht uit te oefenen.
Tens-unitAfkorting van transcutaneous electro-nerve stimulator unit, kastje waarmee met behulp van op de huid aangebrachte electroden een laag voltage stroom door lichaamsdelen kan worden gestuurd. Afhankelijk van het voltage prikkelend tot zeer pijnlijk.
TepelklemVerend voorwerp dat op de tepel kan worden aangebracht om pijn toe te brengen. Te vinden op kledinghangers voor broeken, maar ook knijpers zijn bruikbaar. In BDSM-winkels zijn speciale klemmen te koop, van metaal en aan de uiteinden met zwart rubber bekleed of in schaarvorm van kunststof. (Zie “klemmen").
ToiletslaafIemand die erop kickt de functie van een wc te vervullen.
TopAanduiding voor de persoon die in een SM-spel de leidende rol heeft, maar niet noodzakelijk ook dominante gevoelens heeft.
Topping from the bottomSituatie waarin de onderdanige onderdanig wil zijn, maar aan de partner vertelt wat diegene moet doen. Dit moet wel goed besproken zijn van tevoren.
TouwHulpmiddel bij bondage. Velen geven de voorkeur aan natuurlijke materialen zoals jute en hennep. Ook spleitex en posh wordt gebruikt. Dit zijn kunststoffen en zijn daardoor (veel) sterker dan natuurlijk touw, echter kan het meer branden op de huid. Katoenen touw wordt nauwelijks gebruikt, doordat de knopen die daarmee gemaakt worden, makkelijker uit zichzelf strakker komen te zitten. Lees voor meer informatie het artikel over touw.
TPEAfkorting van Total Power Exchange en letterlijk vertaald totale machtsuitwisseling. Aanduiding voor een relatie waarin de onderdanige partij vrijwillig de totale macht en zeggenschap – ook over zaken uit het dagelijks leven – overgeeft aan de dominante partij.
TramplingEngels, letterlijk vertaald: vertrappen of onder de voet lopen. Situatie waarin iemand op de grond ligt en iemand anders op diens lichaam gaat staan en/of over diens lichaam heen loopt, waardoor een machtssituatie ontstaat. Lees voor meer informatie het artikel over trampling.
TransgenderEen transgender is iemand die door het leven gaat als iemand van het andere dan het biologische geslacht of zich deels niet als het geboren geslacht voelt. Een transgender hoeft niet per se een geslachtsverandering te willen. Dit is het verschil met een transseksueel (zie “transseksueel”). Een transgender is ook geen travestiet/crossdresser (zie “travestie” en “crossdressing”), aangezien deze zich incidenteel gedragen/kleden als het andere geslacht.
Transseksueel, transseksualiteitPersoon die ongelukkig is in het geslacht waarin hun geboren zijn, en voornemens is operatief van geslacht te veranderen of dat al zijn.
TravestieTegenwoordig vaker benoemd als “crossdressing” (zie “crossdressing”).
U
V
VanillaAanduiding voor personen die niets met BDSM hebben.
VerkrachtingHet onvrijwillig seksueel binnendringen van iemands lichaam. Het kan een fantasie zijn om tot seks gedwongen te worden, echter is er in BDSM absoluut géén plaats voor non-consensuele verkrachting. Dit soort fantasieën moeten dus enórm goed van tevoren worden besproken en consent (zie “consent”) moet volledig duidelijk zijn voor beide partijen. Lees ook ons artikel over BDSM en misbruik/mishandeling.
VernederingHet in verlegenheid brengen van de onderdanige partij door middel van woorden of acties. Meestal gecombineerd met schaamte. Vergt goede kennis van de dominante partij over de onderdanige partij, want het is niet de bedoeling de onderdanige partij permanent te beschadigen door hun gevoel van eigenwaarde buiten het SM-spel aan te tasten.
VibratorSeksspeeltje dat in trilling gebracht kan worden voor sensuele prikkeling, werkt op stroom of op batterijen.
Violet wandWerktuig voor electro play (zie “electro play”) dat kleine, doorgaans violetkleurige, vonkjes produceert. Geeft een prikkelend gevoel op de huid.
VliegenmepperKunststof voorwerp op een flexibele steel dat eigenlijk bedoeld is om vliegen mee dood te slaan, maar dat ook heel goed als slagvoorwerp in een SM-spel gebruikt kan worden. Ook kan een op batterijen werkende ‘elektrische’ vliegenmepper worden bedoeld: een vliegenmepper met een metalen rasterwerk dat stroomstootjes afgeeft als het wordt aangeraakt.
VuistneukenHet inbrengen van de hand of een gedeelte daarvan in het lichaam (vaginaal of anaal), waarbij de hand binnenin het lichaam tot een vuist gebald wordt. Wordt in het Engels ‘fisten’ of ‘fistfucking’ genoemd.
W
X
Y
Z
ZweepSlaginstrument, veelal met meerdere strengen.