Veiligheid

Veiligheid

De basisprincipes van BDSM zijn de drie V’s: veilig, verstandig en vrijwillig. Maar helaas… net als in de ‘gewone’ wereld lopen ook in de BDSM-wereld mensen met minder goede bedoelingen rond, voor wie die basisprincipes niet vanzelfsprekend zijn. Niemand kan voorkomen dat je zulke mensen tegen het lijf loopt. Het goede nieuws is dat jij zelf wel het nodige kunt doen om te voorkomen dat zo iemand de kans krijgt om jou slechte ervaringen te bezorgen. Hoe bouw je die veiligheid voor jezelf in? 

Voor de veiligheid omtrent online contacten en dates klik hier. 

Basisprincipes

Er zijn diverse basisprincipes binnen de BDSM namelijk: 

– de 3V’s Veilig, verstandig en vrijwillig 
– SSC Safe, Sane , consensual  
– RACK risk-aware consensual kink 
– PRICK personal responsibility, informed, consensual kink 

Het belangrijkste is dat alles vrijwillig en veiligheidsbewust gaat.  
RACK wordt bijvoorbeeld vaker gebruikt bij mensen die met breathplay bezig zijn omdat het risico voller kan zijn dan impactplay. Anderzijds is er tegenwoordig meer de richting van PRICK dat iedereen zelf zijn eigen verantwoordelijk heeft als Dominant/submissive, Top/bottom of wat voor soort spel/dynamiek jij ook hebt. 
 

Consent is altijd belangrijk binnen de BDSM-community en vaak wordt de F.R.I.E.S. acronym toegepast:  
Freely given (no coercion, en gewenst gegeven) 
Revocable (Op ieder moment terug te draaien) 
Informed (beiden weten wat de risico’s van het spel zijn) 
Enthusiastic (niet “wel ja…” maar “Hell yes!”) 
Specific (vandaag is niet morgen, het ene aanbod is geen recht op het andere). 

Een eerste spel.

Als jullie elkaar goed genoeg hebben leren kennen en voldoende zijn gaan vertrouwen, kunnen jullie besluiten te gaan spelen. Een eerste spel tussen twee mensen is nieuw en spannend, helemaal als het voor (één van) beiden de allereerste keer is. Het laatste wat jullie allebei willen, is dat het op een teleurstelling uitloopt. Je kunt er op voorhand het één en ander aan doen om teleurstellingen te voorkomen. 

Zorg dat je weet wat je doet

Zowel Dominanten als subs dienen te weten hoe verschillende BDSM-technieken in elkaar zitten, welke veiligheidsmaatregelen er genomen moeten worden en hoe er in eventuele noodgevallen gehandeld moet worden. Leg als sub die verantwoordelijkheid voor jouw eigen gezondheid niet zonder meer bij een Dominant. Zeker wanneer de Dominant met wie je speelt nog niet zoveel ervaring heeft, kan het ongelukken voorkomen wanneer jij wél kunt aangeven dat een bepaalde handeling gevaarlijk is. 

Een extra tip hierin is bijvoorbeeld het testen van impactplay toys op bijvoorbeeld je zelf of een kussen zodat je went aan de toys voordat jij dit op een ander kan toepassen. 

Geef informatie, ook ogenschijnlijk onbelangrijke

Om tijdens een spel goed met elkaar te kunnen omgaan, is het van belang dat je veel van elkaar weet. Medische informatie is van belang, maar ook wat er zoal in je leven speelt en of je lekker in je vel zit. Zelfs een nacht slecht slapen (bijvoorbeeld van de zenuwen ;-)) kan invloed hebben op het spel, omdat een sub die slecht geslapen heeft minder kan hebben dan een sub die als een blok geslapen heeft. Zorg ervoor dat de ander dit soort dingen van je weet voordat het spel begint. Emoties uit het dagelijks leven kunnen juist in een spel loskomen. Daar is niets mis mee, maar zorg er dan wel voor dat de ander daarop kan inspelen doordat hij of zij weet wat er precies aan de hand is. 

Maak duidelijke afspraken 

Het is de bedoeling dat tijdens het spel niets gebeurt wat je niet wilt of kunt. Daarom is het van belang om van te voren duidelijke afspraken te maken over wat er tijdens het spel wel en niet zal gebeuren. Nog belangrijker is het om je tijdens het spel ook daadwerkelijk aan die afspraken te houden. Alleen dan kweek je vertrouwen en versterk je de band tussen jullie. Laat je, of je nu Dom of sub bent, tijdens het spel niet onder druk zetten om dingen toch te doen als afgesproken was ze niet te doen. Afspraak is afspraak! 

Wel of geen seks?

 Laat niemand je wijsmaken dat seks noodzakelijk is om een goed spel te hebben. Of tussen jullie wel of geen seks zal plaatsvinden, tijdens of na afloop van het spel, is iets dat jullie samen van te voren afspreken. En van die afspraak wijken jullie uitsluitend af als jullie allebei heel zeker weten dat jullie van die afspraak wíllen afwijken. Als jullie afspreken dat er geen seks zal plaatsvinden, maar seksuele handelingen wel onderdeel van het spel zullen zijn, spreek dan ook af tot hoever die seksuele handelingen zullen gaan. Dat voorkomt misverstanden tijdens het spel en een kater na afloop. En bespreek ook zeker of condooms gebruikt worden dat voorkomt ook eventuele nadelen. 

Rustig aan doen 

Nergens staat geschreven dat alle BDSM-speeltjes die je onder handbereik hebt, ook daadwerkelijk allemaal en meteen en in één spel gebruikt moeten worden. Evenmin is in BDSM-land ooit een wet uitgevaardigd die gebiedt dat de grenzen van een sub direct na één spel minimaal een halve kilometer verplaatst moeten zijn. Neem tijdens een eerste spel rustig de tijd om elkaar te leren kennen. Binnen een spel zie je elkaar per slot van rekening van een heel andere kant dan je elkaar in het normale dagelijkse leven ziet. Net zo goed als je elkaar als mensen moet leren kennen, moet je elkaar (en jezelf) als Dom en sub leren kennen. 

Nazorg

 Zorg ervoor dat er na afloop van het spel tijd en ruimte is om bij te komen en na te praten. Uitgebreid evalueren kan later ook nog, maar kom in elk geval samen weer bij de wereld 😉 Niets is vervelender voor een sub dan nog half in subspace naar huis te moeten of alleen achter te blijven, en ook voor een Dom kan een abrupte overgang van de concentratie en intimiteit van het spel naar het ‘gewone’ leven erg vervelend zijn. Het spel heeft jullie allebei energie gekost, maar waarom zou je elk apart die energie weer gaan aanvullen? Nog even samen iets drinken en eten is een stuk gezelliger. 

Tot slot

 Tegen je wil seksuele handelingen moeten ondergaan of verrichten, verkrachting, (emotionele) chantage… dat valt onder misbruik, níet onder BDSM. Dat je aan BDSM doet, betekent niet dat iemand het recht heeft over jouw grenzen heen te denderen en jou te misbruiken. Als tussen jou en een BDSM-partner dingen gebeuren die jij niet wilt en waarvan jij duidelijk hebt aangegeven dat je ze niet wilt, is er iets grondig mis. Niet met jou, maar met die BDSM-partner. Dan zit er nog maar één ding op: ga met hem of haar niet verder in zee, om jezelf te beschermen.