Subdrop
Subdrop
Sub drop is een term die gebruikt wordt om de na-effecten van een spel te beschrijven. Dit omvat zowel de fysieke, als de mentale en emotionele gevolgen voor de sub. En alhoewel de lichamelijke effecten meestal op kortere termijn merkbaar worden, kunnen de mentale en emotionele drop zich pas dagen later manifesteren en worden daardoor vaak niet in verband gebracht met het spel.
Het is belangrijk om te weten dat sub drop geen teken is van een slecht spel of een gebrek aan plezier hiervan. Sub drop komt juist het vaakst voor na een erg intens spel waarbij de sub zichzelf compleet heeft overgegeven en een gevoel van euforie heeft ervaren. Dit staat bekend als subspace. Een subspace is voornamelijk mentaal, maar laat zich soms ook fysiek uiten (trillen door adrenaline, verstijven door spanning). Op het moment dat spel ten einde komt, moet ook de subspace ten einde komen. Dit gebeurt in de periode na spel en dit staat bekend als landen, of te wel; weer terugkomen in het hier en nu. Als het landen te snel, of juist niet volledig gebeurt, dan spreekt men van een sub drop.
Nazorg en het letten op kleine tekenen kunnen helpen met het snel opmerken van sub drop. Het opmerken van verschil in gedrag kan het makkelijker maken om het in een vroeg stadium al op te vangen. Dit is een reden waarom het belangrijk is om het consentgesprek niet alleen op het spel te richten, maar ook op de nazorg. Dat gezegd hebbende, kunnen bij de beste gesprekken en meest bekende speelpartners sub drops optreden. Hieronder wordt meer aandacht besteed aan kenmerken en informatie over drops.
Fysieke sub drop
Een fysieke sub drop kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder zijn vier oorzaken die op zichzelf of in combinatie met elkaar een gevoel geven wat vergelijkbaar kan zijn met niet lekker/ onwel voelen, of simpel minder lekker in je vel zitten. Deze oorzaken kunnen liggen bij; bloeddruk, bloedsuiker, adrenaline en/ of endorfine. Deze reacties komen voort uit de impact van het spel, maar kan zelfs voor spel al beginnen.
Bloedtoevoer
De eerste vorm van een fysieke sub drop is het sterk zakken van de lichaamstemperatuur, stijfheid, een verdoofd en tintelend gevoel over het hele lichaam. Dit wordt veroorzaakt door een concentratie van de bloedtoevoer op een plek. Het lichaam ziet het spel namelijk als een vorm van trauma en een van de eerste verdedigingsmechanismes van ons lichaam hiervoor is om de meeste bloedtoevoer naar de torso te laten lopen om de vitale organen en de hersenen te beschermen.
Het resultaat hiervan is een verminderde doorbloeding van de armen en benen. Het gevolg daarvan is het hebben van koude ledematen en minder gevoel na een spel. Als een subs ledematen erg koud zijn na een spel of de sub klaagt over tintelingen, een verdoofd of verminderd gevoel, stijfheid, pijnen of spierkramen dan is dit vaak een gevolg van een verminderde bloedtoevoer. De eerste stap is dan om het lichaam rust te geven, dus als dit tijdens spel optreedt betekent dit einde spel. Het geven van rust staat niet gelijk aan het wegnemen van het gevaar voor het lichaam. Zoek contact met de sub en laat duidelijk merken dat haar gezondheid de prioriteit is.
Vaak zorgt het wegtrekken van bloed ervoor dat een sub zich wat wiebelig voelt na een spel en onzeker is van zijn/haar greep wanneer zij iets vasthouden. Als een sub zich zo voelt dan kan hij/zij het beste gaan zitten, benen uitgestrekt en de armen langs het lichaam, terwijl je over de ledematen wrijft om de controle weer te herstellen. Plat gaan liggen is nog een betere methode hiervoor, maar dit is niet altijd mogelijk op bijv. feesten.
Voer masserend druk uit terwijl je over de armen en benen wrijft, dit helpt met het openen van doorgangen voor meer bloedtoevoer. Krampen kun je aanpakken door druk op dezelfde manier druk uit te oefenen bij de plek waar de kramp zich voordoet. Dit zorgt voor een snellere doorbloeding om zo de verzamelde gifstoffen die de kramp veroorzaken weg te voeren, net zoals bij herstel van spieren na sporten.
Deze fysieke reacties zijn volkomen normaal en geen zwakte van de sub. Stretchen voor of na een spel kan helpen om de effecten wat te verminderen, maar push dit niet te hard, een sub kan zichzelf blesseren als dit te veel wordt gedaan als de ledematen minder gevoel hebben. De basics werken het beste, je kunt beter een paar kleine stretches herhalen dan een grote doen. Inlezen over stretches/ warming-up oefeningen is aan te raden. Elk lichaam is hier anders in, dus luister goed naar je lichaam.
Suiker, Adrenaline en Endorfine
De andere drie vormen van een fysieke sub drop kunnen ontstaan door stoffen in het lichaam, namelijk suiker, adrenaline en endorfine. Deze natuurlijke stoffen hebben een wisselwerking op elkaar en kunnen ervoor zorgen dat de na-effecten net zo voelen als die van een intense work-out.
Ongeveer een uur voor een spel een lichte maaltijd eten met veel proteïnen en weinig koolhydraten kan de symptomen verlichten, maar zorg er wel voor dat er genoeg tijd is om de maaltijd te laten zaken en niet overvol te zitten. Groentes zorgen ook voor voedingsstoffen die de sub helpen met het herstellen na een intens spel en natuurlijk helpt genoeg water drinken voor en na het spel ook.
Als een sub speelt gebruikt het lichaam een hoop energie. Na het spel kan de sub een enorme zin hebben in zoetigheid, dit is geen slecht teken. Het lichaam vraagt om suiker om de energie die het verloren heeft aan te vullen. Soms wordt deze drang vergezeld door een beverig gevoel. Suikercrashes kunnen ook zorgen voor stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en een verdrietig gevoel in sommige gevallen.
De beste vuistregel om hierbij te volgen is: Hoe simpeler de suiker, hoe sneller het effect. Fructose, de suiker die van nature in fruit zit, is makkelijk en snel te verwerken door het lichaam. Appelsap, druivensap, in principe elke fruitdrank helpt met het snel herstellen van de bloedsuikerwaardes. Frisdrank en geraffineerde suikers hebben meer tijd nodig om voor hetzelfde effect, maar werken ook.
Adrenaline komt vaak vrij op momenten van pijn en stress. Het zorgt voor een gevoel van energie en kracht, wat ervoor zorgt dat de sub meer kan hebben in een spel dan normaal. Als de adrenalinerush voorbij is volgt er vaak echter een gevoel van slapheid, trillingen en prikkelbaarheid.
Naast suiker speelt adrenaline een grote rol. Adrenaline is een soort van booster voor ons lichaam. Het geeft een kick aan het lichaam zodat die de beschikbare suikers sneller verbrandt. Over het algemeen komen een adrenalinecrash en een suikercrash tegelijkertijd voor wanneer het lichaam niet meer in de versnelling zit, het heeft een hoop energie verbruikt en moet het snel aanvullen.
Endorfines komen vrij bij zware inspanningen van de spieren of pijn. Het is dan ook niet verrassend dat deze vrijkomen bij een fijn spel, zij geven de sub een euforisch gevoel. Als het effect afneemt kan dit crashen en leiden tot een somber/ neerslachtig gevoel. Doordat de geluk stoffen niet meer in overmaten komen, voelt dit als een gemis. Je voelt je niet slecht, maar ook niet meer zo goed als daarvoor. De crash kan zorgen voor een negatieve mindset, die versterkt kan worden door de veranderingen in adrenaline en bloedsuiker.
Omgaan met een fysieke sub drop
Wat kan helpen om de effecten te verminderen is te zorgen voor genoeg vocht (veel water drinken dus), zout aanvullen (bijvoorbeeld Gatorade drinken). Spierkrampen kunnen ook veroorzaakt worden door een verlies van kalium gedurende een spel. Het eten van een banaan of Gatorade drinken lost dit snel op. Denk bij de fysieke nazorg aan die van een atleet na een zware wedstrijd. Het lichaam van de sub heeft vaak behoefte aan eenzelfde soort zorg en herstel als een atleet na grote inspanningen.
Na een spel en nazorg is het normaal dat een sub honger heeft. Op dat moment junkfood eten kan zorgen voor een zwaar en moe gevoel. Het lichaam heeft een hoop voedingsstoffen gebruikt in het spel en wil deze vervangen. Proteïnen (vlees, kaas, noten) helpen het lichaam om bij te komen maar kunnen te zwaar zijn voor meteen na een spel.
Er is niks mis met de drang naar zoetigheid na een spel, zolang je het wel in balans brengt met een goede maaltijd daarna. Het resultaat van junkfood eten kan zorgen voor een opgeblazen gevoel later of de volgende dag, welke aspecten van mentale sub drop kan triggeren (onaantrekkelijk voelen, opgeblazen, depressief). Het eten van een goede lichte maaltijd en veel groentes geeft het lichaam genoeg voedingsstoffen om alles aan te vullen. Het is aan te raden om dit dezelfde dag nog te doen wanneer een sub genoeg is bijgekomen na een spel.
Als de sub zoetigheid eet meteen na een spel compenseer dit dan met water om het lichaam te helpen zich te zuiveren en om een moe gevoel te voorkomen. Vers fruit is altijd goed om bij de hand te hebben, omdat het de drang naar zoetigheid kan vervullen, simpele suikers bevat en het lichaam niet samen met junkfood zal verlaten.
Mentale sub drop
Deze vorm van sub drop is een stuk moeilijker te definiëren. Alhoewel binnen een fysieke drop veel mentale aspecten meespelen, wordt met een mentale sub drop gericht op de periode na een spel. Stel je eens het volgende voor: een achtbaanrit met pieken, dalen, loopings en steeds hoger en hoger gaan, een erg spannende rit. Direct erna moet je 12 uur in de wachtruimte van de dokter zitten, zonder tijdschriften of tv. De overgang van zoveel stimulatie en emoties naar niks heeft, zoals je je misschien wel kan voorstellen, een grote invloed op de gemoedstoestand. Dit voorbeeld geeft ongeveer een voorstelling van waar sub drop vandaan komt.
Hoe het zich uit, varieert enorm per persoon. Meestal bestaat een mentale drop uit (een combinatie van) schuldgevoelens, angst, neerslachtigheid, depressie en/of irritatie. Deze sub drop kan meteen inzetten, of na een paar uur, vergezeld door een fysieke sub drop. Maar een drop kan ook pas na enkele dagen optreden. Dit kan gebeuren zowel met een nieuwe speelpartner als met iemand waarmee men al vaker gespeeld heeft. Het is geen teken van een slecht spel en moet niet gezien worden als een vorm van spijt. Het zijn de naweeën van een spel, de laatste restjes emotie die loskomen.
Subs hebben vaak een vrij en zorgeloos gevoel (vlak) na een fijn spel. Ze voelen zich minder gestrest en vrij van zorgen. Als dat euforische gevoel wegebt, dan kan het vervangen worden door andere, minder prettige emoties. Deze emoties kunnen zicht uiten in meer manieren dan te tellen valt, maar de oorzaak is hetzelfde; ze zijn het gevolg van het bijkomen van een emotionele high.
Er zijn verschillende factoren die deze vorm van sub drop kunnen beïnvloeden. Het is verstandig deze te bespreken met je speelpartner voordat je met elkaar speelt. Het is de verantwoordelijkheid van beide partijen om deze informatie met elkaar te delen om verrassingen zoveel mogelijk te voorkomen. Bij dit gesprek kan gedacht worden aan lichamelijke klachten, medicatie gebruik maar ook het gevoel van veiligheid en recente gebeurtenissen in het leven van de sub.
Ook is het belangrijk te bespreken of een check in gewenst is. Bijvoorbeeld een paar dagen later een app of telefoongesprek. Dit kan het gevoel van afstand verminderen.
Tijdens een spel zoekt de sub naar een gevoel van veiligheid bij de Dom, hij/zij stelt zich erg kwetsbaar op. Dat gevoel van kwetsbaarheid Tijdens een spel kan er een intens gevoel van intimiteit ontstaan bij de sub (en ook bij de Dom). Als dit contact niet op een bepaalde manier wordt behouden kan er een gevoel van verlies en/of isolatie ontstaan. Dit kan vervolgens leiden tot gevoel van gebruik, eenzaamheid of aan de kant gezet zijn.
Gesprekken over behoeften en het aangeven van grenzen is geen teken van zwakte of instabiliteit, maar dient juist als teken van kracht en zelfkennis. Schuld- en schaamtegevoelens zijn ook niet ongewoon tijdens een sub drop. Soms worden deze veroorzaakt door sociale stigma’s over genderrollen, soms zijn ze het gevolg van een gevoel van eenzaamheid en isolatie, maar meestal is het een combinatie van deze factoren.
Naast factoren uit zelfbeeld of dynamiek tussen de top en sub, kan de sociale perceptie van seksuele rollen en normaal gedrag leiden tot verwarring in de dagen na een spel. De maatschappij kijkt op een minder positieve manier naar “kink” en het is normaal om deze druk te ervaren na het landen. Het kan overweldigend zijn wanneer je voor op avontuur gaat buiten het “normale” pad en kunnen sommige mensen een sterk gevoel van schuld en schaamte krijgen die voortkomen uit deze sociale standaarden. Daarom is het onderhouden van contact belangrijk. Naast contact met de Top is het voor de sub ook aan te raden andere gesprekspartners te vinden over dergelijke gevoelens. Dit helpt de druk te verminderen en je niet alleen te voelen in dergelijke situaties.
Een mentale sub drop kan een langdurig effect hebben. Een slechte ervaring waar geen aandacht aan wordt gegeven kan een relatie beschadigen. Zoals met alle emotionele zaken kan sub drop ook van invloed zijn op toekomstige reacties op spellen. Het is belangrijk dat de moeite wordt gedaan om een spel af te sluiten op een positieve toon en niet als een negatieve ervaring. Negatieve gevoelens mogen, zolang communicatie hierover actief blijft.
Omgaan met een mentale sub drop
De beste manier om met een mentale sub drop om te gaan kan worden samengevat als “ACE”:
- A: After care, nazorg direct na het spel.
- C: Contact gedurende de dagen na het spel.
- E: Expressie van positieve ondersteuning voor de sub.
Nazorg is meer dan vragen of de sub zich lichamelijk ok voelt. Het is een periode waarin positieve ondersteuning voor de sub belangrijk is, het zorgen voor geruststelling en verbondenheid. De sub is direct na een spel, wanneer hij/zij nog niet bijgekomen is, extra kwetsbaar. Op dat moment heeft de sub het nodig om zich veilig en gewaardeerd te voelen, dit draagt bij aan het hebben van een positieve ervaring.
Contact is essentieel om er zeker van te zijn dat de ervaringen positief blijven voor de sub. Het gaat dan niet alleen om terloops contact, maar wees erop voorbereid om echt te luisteren en de sub de vrijheid te geven om te vertellen wat hij/zij voelt. Vaak komen dieper gelegen emoties omhoog, door ervoor te zorgen dat hiervoor plek is kun je de sub helpen met alles dat wordt opgeroepen door het spel. Het is dan ook mogelijk dat woorden niet passen bij de emoties, en reacties misplaatst kunnen overkomen. Neem dan zowel als top als sub de ruimte om deze woorden opnieuw te bespreken, al is dat door af te spreken dat het op een andere dag besproken wordt.
Positieve ondersteuning is een van de belangrijkste aspecten van nazorg. Met de juiste woorden kun je de sub zich trots op zichzelf laten voelen. Overdrijf niet, maar vertel je gedachtes en emoties aan hem/haar. Geef complimenten over wat de sub goed gedaan heeft. Dit deel van nazorg zal het grootste effect hebben op het voorkomen van een erge mentale sub drop. Het geheel tot een positieve ervaring maken kan later enig gevoel van schuld of schaamte helpen te verdrijven.
Originele auteur: David Williams / FtMyersArtist
Vertaling: mori
Herziening 30-3-2024 door; SamariuM