Bondage

Dus je wilt bondage doen....

Je wil aan bondage gaan doen maar weet nog niet zo goed hoe of wat, of je bent al eens in contact met bondage gekomen, en wil meer weten. We leggen hier uit wat het is en waar je op moet letten.  

Wat is bondage 

Je zou bondage kunnen omschrijven als het vastmaken van een gewillig persoon met een materiaal. Die materialen kunnen van alles zijn. Vaak worden touw of handboeien gebruikt, maar ook bijvoorbeeld kettingen, tape of riemen zijn geschikt. Niet alle vormen van een persoon vastmaken zijn bondage, denk maar aan een agent die handboeien gebruikt. Wat het bondage maakt is de intentie achter het vastmaken en dat de persoon die wordt vastgemaakt het vrijwillig doet. 

Waarom? 

Er zijn veel verschillende redenen om aan bondage te doen. Zo gaat het voor de bottom vaak om loslaten of ontspanning terwijl het voor de top vaak gaat om macht en controle. Vertrouwen speelt een grote rol in bondage. De bottom geeft de touwtjes uit handen en heeft geen andere keuze dan vertrouwen op de goede intenties van de top. Als top heb je dan ook verantwoordelijkheid over de bottom. 

 

Belangrijk om te weten! 

Bondage is niet zonder risico’s. Er kan veel misgaan. Zenuwen kunnen bijvoorbeeld beschadigen en bloedvaten kunnen bekneld raken. Er zijn tal van externe factoren die gevaarlijk kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld brand. Het is belangrijk om rekening te houden met deze risico’s en waar mogelijk deze zoveel mogelijk te beperken. Ook is het belangrijk om te weten wat de risico’s zijn om dit met de persoon met wie je bondage gaat doen te bespreken in het licht van informed consent.  Deze writing is niet bedoeld als volledig overzicht van alle mogelijke risico’s, maar biedt slechts een inzicht in een aantal belangrijke risico’s.  

Risico’s voor het lichaam 

Ten eerste is er de kans dat door de druk van bijvoorbeeld het touw of de handboeien, zenuwen bekneld raken. Zenuwen zorgen ervoor dat we kunnen voelen en ons kunnen bewegen. Als bij een beknelling een zenuw beschadigd kunnen die functies voor een deel van het lichaam (tijdelijk)wegvallen. In het geval we niet of minder kunnen voelen of dingen voelen die er niet zijn dan spreken we van sensorische zenuwschade. Wanneer we bepaalde bewegingen niet of minder goed kunnen maken van motorische zenuwschade. In de meeste gevallen herstellen zenuwen nadat deze zijn beschadigd. Dit kan heel snel gebeuren maar vergt soms ook een aantal maanden.  

Omdat de impact van zenuwschade groot kan zijn (bedenk je maar eens dat je een van je handen een tijdlang niet kan gebruiken) is het belangrijk om je te verdiepen in zenuwen, welke functies ze hebben en wat de loopbaan door het lichaam is. Denk je nu hoe doe ik dat? Er zijn workshops waarin wordt ingegaan op de risico’s van zenuwen in bondage. Met name de zenuwen in de armen zijn erg belangrijk om te kennen, omdat de armen vaak worden vastgemaakt en de zenuwen daar erg kwetsbaar zijn. 

Andere risico’s zijn restrictie van ademhaling. Het is verstandig om hier niet mee te spelen totdat je voldoende kennis hebt opgedaan hierover (ook hierover kun je workshops volgen). Ademhaling kan niet alleen beperkt worden bij de nek maar ook door bijvoorbeeld gags of strakke bondage rond de borst of buik.  

Restrictie van bloedvaten kan risicovol zijn maar is dat over het algemeen veel minder dan de eerdergenoemde risico’s. Bij korte duur is het meestal niet problematisch. Bij restrictie rond de nek kunnen de bloedvaten naar de hersenen worden afgekneld, dit is wel problematisch. In het slechtste geval kan iemand dan in drie seconden het bewustzijn verliezen.  

Naast dat er lichamelijk van alles mis kan gaan zijn er ook nog andere factoren. Zo kan er brand uitbreken. Kunnen er bijvoorbeeld ouders of huisgenoten onverwacht thuiskomen of kan de stroom (en dus het licht) uitvallen. Hou er rekening mee dat je in deze gevallen waarschijnlijk iemand snel los wil kunnen maken. Het is dan verstandig een rescue tool te hebben. 

Wat ook belangrijk is om te overwegen is dat iemand die (voor de eerste keer) in bondage wordt vastgemaakt onverwacht kan reageren. Die persoon kan een paniekaanval krijgen, het opeens heel benauwd hebben of zomaar flauwvallen. Bespreek van tevoren goed of er dingen zijn die invloed kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld astma of trauma’s.  

Rescue tool 

Het kan voorkomen dat je iemand snel los moet maken. Bij brand bijvoorbeeld heb je soms maar 2 of 3 minuten om veilig buiten te komen. Om deze reden is het belangrijk om iets te hebben om de bondage snel mee los te maken. Een mes is in een panieksituatie niet handig want je kan dan per ongeluk iemand beschadigen. Bijvoorbeeld een rescuehook of veiligheidsschaar is aan te raden voor touw of ander zacht materiaal. Zorg dan dat er geen scherpe randen zijn waarmee je per ongeluk in je bondagepartner kan snijden.  

Wanneer het materiaal harder is, zoals staal, is het ook lastiger om een rescue tool te gebruiken. Dit is iets waar je rekening mee moet houden. Een betonschaar kan soms uitkomst bieden bij bijvoorbeeld kettingen of stalen handboeien. Als er geen rescue tool is die werkt voor het materiaal dat je wil gebruiken kun je je afvragen of het verstandig is. Het is in ieder geval belangrijk om er rekening mee te houden. 

Het is verstandig dat je je rescue tool een keer uittest op het materiaal dat je gebruikt voor je bondage. Het lijkt misschien zo dat een verbandschaar makkelijk door touw heen knipt, maar niet alle verbandscharen werken even goed en verschillende soorten touw zijn toch minder makkelijk door te knippen. Het is handig om het ook te testen wanneer je materiaal onder spanning staat.  Een andere optie is dan een veelgebruikte ambulance schaar de leatherman raptor welke een rescue haak maar ook een schaar gedeelte heeft.

Touwbondage 

De meeste beoefende vorm van bondage is waarschijnlijk touwbondage. Hiervan zijn verschillende vormen. Van het stelletje dat met een simpel strikje de handen aan het bed knoopt tot aan de professionele rigger die performances geeft van suspensionbondage.  

Allereerst heb je de westerse vormen van bondage, vaak gericht op het simpel en effectief vastmaken van het model. Veelal beperkt dit zich tot touw rond de polsen en enkels wikkelen. Maar er zijn ook tops die suspension doen in westerse stijl. 

Daarnaast is er shibari of kinbaku. Deze stijl is ontstaan in Japan en de nadruk ligt meer op het proces van het knopen dan op de restrictie. Het gaat hierbij om de connectie tussen de top en het model. Er worden vaak complexere structuren gebruikt dan bij westerse bondage en suspension heeft een veel prominentere rol. 

Suspension is het volledig ophangen van de bottom doormiddel van touwen. Dit is iets voor gevorderde riggers en is zeer gevaarlijk wanneer het wordt gedaan door iemand met onvoldoende kennis en ervaring. Ook hierin worden workshops gegeven. 

Natuurlijk knoopt niet iedereen of shibari/kinbaku stijl of westerse stijl maar knopen veel mensen een soort fusion waarbij ze zich laten inspireren door de verschillende technieken van beide werelden.  

Workshops 

Bondage is dus risicovol. Gelukkig zijn er mensen die zich hebben verdiept in deze risico’s en geven die soms ook workshops. In veel gevallen gaan deze workshops specifiek over touwbondage. Maar de kennis over veiligheid die je in deze workshops op kan doen is ook bruikbaar in andere vormen van bondage. Meestal zijn deze workshops te vinden via Fetlife. 

Naast workshop kun je ook technieken leren vanaf het internet. Er zijn op verschillende sites (gratis) filmpjes te vinden waarin bepaalde technieken worden uitgelegd. Hou er rekening mee dat deze technieken niet altijd even veilig zijn. Het is wellicht een goed idee om jezelf te verdiepen in veiligheid zodat je de uitgelegde technieken daarop kan beoordelen voordat je iets nadoet. Ga in ieder geval geen suspensions nadoen van filmpjes op het internet. 

Conclusie 

Bondage is heel breed en kan heel leuk zijn. Maar het is belangrijk te letten op veiligheid. Zorg dat je een rescuetool hebt En dat je je verdiept in de belangrijkste aspecten van veiligheid, zoals zenuwschade. Wanneer je meer wil weten is het raadzaam om workshops te volgen maar je kan ook informatie zoeken op internet.