Kuisheidsgordel

Kuisheidsgordel

Een kuisheidsgordel is een kledingstuk, vaak van metaal of een ander moeilijk breekbaar materiaal, dat doormiddel van een slot niet af kan. Dit kledingstuk wordt direct op de huid gedragen als een soort onderbroek en is bedoeld om te teasen, een vorm van denial, ter discipline of puur voor het opgesloten en machteloze gevoel. De ijzeren onderbroek, zoals sommigen dit noemen, is een instrument dat door velen gewenst en veracht wordt. 

Laten we bij het begin beginnen, want er gaan veel verhalen over kuisheidsgordels. Het bekendste verhaal is wel dat de kruisvaarders hun vrouwen voorzagen van een kuisheidsgordel om vreemdgaan te voorkomen. Een variatie op dit verhaal zegt dat de vrouwen de kuisheidsgordel zelf aantrokken om zichzelf te beschermen tegen verkrachtingen. Een bekende draagster zou Catharina de Medici zijn, vrouw van Koning Hendrik II van Frankrijk en dochter uit een vooraanstaande Italiaanse familie. De gordel die aan haar is toegeschreven is nog steeds te bewonderen in het Musée de Cluny. Maar ook zou de gordel dienen ter discipline tegen masturbatie of als straf tegen zaken die werden gezien als zonden en dus strafbaar. 

Het Florentijnse model kuisheidsgordel is degene die het meest tot de verbeelding spreekt. Ook het model dat door de meesten wordt herkend als een kuisheidsgordel. Florentijnse gordels is voor het eerst benoemd in de vroege 15e eeuw. 

Als er één speeltje is waar wij als BDSM-ers een haat-liefde relatie mee hebben is het wel de kuisheidsgordel. Geliefd als middel om blijk te geven van totale overgave, gehaat om zijn grote frustratie opbouwende eigenschappen, maar daarna weer geliefd als het dan eindelijk toch tot ontlading komt. Tegenwoordig is kuisheid niet alleen gebonden aan een kuisheidsgordel, maar omvat verschillende technieken. Hieronder wordt naast de kuisheidsgordel ook een aantal moderne methoden van kuisheid omschreven. 

Florentijnse gordel

Zowel vroeger als tegenwoordig worden deze gordels afgestemd op zowel penisdragers als vaginadragers. In diverse materialen met verschillende doeleinden, maar met het doel om niet af te kunnen zonder sleutel. Voor dit artikel worden de doeleinden gesplitst in twee categorieën: speelgordels en serieuze gordels. 

Speel gordels 

Deze zijn relatief goedkoop te krijgen. Vaak gemaakt van leer, verstelbaar voor verschillende maten maar verder eenvoudig uitgevoerd. De effectiviteit is beperkt doordat de opsluiting nog omzeild kan worden. Of de gordel is niet draagbaar voor langere perioden. Meestal omdat er geen gebruik gemaakt kan worden van het toilet zonder de gordel af te doen. Ze zijn dus leuk als speelgoed in de toybox, maar ze kennen hun beperkingen.  

Serieuze gordels 

Deze gordels lijken bijna professioneel te zijn. Gemaakt van staal en onverbiddelijk effectief van aard. Om een effectief en comfortabel te zijn moet een kuisheidsgordel goed passen en op maat gemaakt worden. Voor het bewerken van sterke materialen, zoals chirurgisch staal, is specifieke kennis en gereedschap nodig. Daarnaast vereist de productie veel tijd, het blijft handwerk. Dit alles drijft de prijs flink op, maar een goed gemaakte gordel doet daar dan ook wel wat voor terug: onvermurwbaar kuisheid afdwingen, zo nodig tot in de lengte van dagen. Er zijn gordels verkrijgbaar die van metaal zijn en afgesteld kunnen worden, deze werken effectiever dan speelgordels en schelen in prijs. Dit zal merkbaar zijn tijdens het dragen. Een uitbreiding op de Florentijnse gordel zijn een paar banden om de dijbenen. Deze zijn door een kort kettinkje met elkaar verbonden om het spreiden van de benen te voorkomen. Het is een middel van extra zekerheid, zodat ook vanaf de zijkant de clitoris of schaamlippen niet te stimuleren is. Als bijkomend effect verkleind een dergelijk setje dijbeenbanden ook nog eens de lengte van de stap die gezet kan worden. 

In de basis zien alle serieuze Florentijnse gordels er hetzelfde uit. Eén band om de taille, een tweede gaat door het kruis van de drager. Veelal aan de voorzijde een brede band die tussen de benen in overgaat in twee kettingen bevestigt aan de achterzijde van de tailleband. Dit houdt de anus vrij voor ontlasting. Soms is de kruisband van voor tot achter één geheel met een gat ter hoogte van de anus om ontlasten mogelijk te maken. Weer andere variaties gebruiken een staalkabel die tussen de billen wordt gedragen en bij toiletbezoek slechts minimale hinder veroorzaakt. De laatste twee varianten verhinderen anale penetratie, bij de eerste is dat nog wel mogelijk. Bij sommige gordels kunnen onderdelen verwisselbaar zijn, of bieden de mogelijkheid tot bevestigen van een anale plug. 

Bij modellen voor personen met een penis, wordt de penis wederom in een buisconstructie opgesloten, doorgaans naar beneden en naar achter gericht. De urineren blijft mogelijk, maar zal wel zittend moeten gebeuren. Dit is voor sommigen nog een welkome vernederende bijkomstigheid. Er zijn ook exemplaren die de penis en balzak geheel doen ‘verdwijnen’. Dit soort gordels wordt veelal gebruikt voor forced feminization. Door penis en balzak strak tegen het lichaam te drukken wordt er een vrouwelijke venusheuvelvorm gecreëerd. 

De modellen voor vaginadragers zijn weinig verschillend van de bovengenoemde modellen. Het grootste verschil is de afwezigheid van de penisbuis. Meestal is er een gleuf waardoor de buitenste schaamlippen heen steken. Dit maakt dat urineren en menstruatie ongehinderd doorgang kunnen vinden. Soms is deze gleuf op zijn beurt weer afgedekt met een gaas of kooi-achtige constructie om ook stimulatie van de buitenste schaamlippen te verhinderen. Als optionele extra is er op diverse modellen nog een vaginale plug op de kruisband te bevestigen. 

Kuisheidskooien

In essentie is de kuisheidgordel een methode om genitaliën ontoegankelijk te maken. De uitwendigheid van de penis en balzak biedt wel weer andere opties om seksuele onthouding af te dwingen. Dit kan bereikt worden doormiddel van een kuisheidskooi, ook bekend als chastity cage. Bij een kuisheidsgordel lopen er, zoals hierboven benoemd, 2 banden over het onderlichaam die de gordel op de plek houden en hiermee de drager toegang tot de genitaliën ontzien. Bij een kuisheidskooi is het verschil dat deze banden zijn vervangen met een ring. Deze ring wordt om de balzak en penis geplaatst, waarna het kooitje over de penis gaat en wordt afgesloten of verzegeld met de ring. Hierbij voorkomen de ballen dat de kooi afgedaan kan worden. Soms is er een verbinding aan een tailleband. Dit zorgt ervoor dat de kooi dicteer op het lichaam staat, wat in sommige gevallen gewenst is en sommige niet. Dit is erg afhankelijk van de drager en de dynamiek met chastity.  

Over het algemeen is het doel van de kooitjes om een erectie te voorkomen, maar door de enorme variatie kan de kooi afgestemd worden op verschillende soorten spel. Bijvoorbeeld; vernedering, CBT (Cock & Ball Torture), electroplay. Ze zijn vrij eenvoudig en relatief goedkoop verkrijgbaar, maar ook zeer uitgebreid en met een prijskaartje. De kooitjes worden in elk materiaal gemaakt. De meest voorkomende materialen zijn; metaal (RVS), kunststof en siliconen. 

Deze kuisheidsgordels zijn in principe prima permanent te dragen, mits er goed ingelezen is op de risico’s en toepassing van de kooi. Zo zijn compleet gesloten kooitjes moeilijker schoon te houden tijdens het dragen en kan een verkeerde maat leiden tot ongewenst knellen (bij een te kleine kooi) of het krijgen van schaafplekjes op de schaft (vaak bij een te grote kooi). Er wordt er aangeraden om regelmatig de kooi te verwijderen voor hygiëneredenen en inspectie van de huid. Naar mate de drager bekend wordt met de kooi, zal er ritme in het onderhoud komen. Vaak ervaren dragers het als een gemis als de kooi af is voor langere tijd. Vaak is dit gevoel binnen een paar dagen verminderd of weg. 

Piercings

Een benoemingswaardige toevoeging van kuisheid zijn piercings. Op zichzelf kunnen piercings bij geslachtsdelen ook zorgen voor onthouding. Een voorbeeld hiervan vinden we al terug bij de oude Grieken. Alhoewel dit niet om piercings per se gaat, gaat het wel om onthouding doormiddel van een materiaal dat door de huid is bevestigd. Bij mannelijke atleten werd namelijk de voorhuid dicht genaaid zodat de sporter zich niet liet afleiden door seksuele stimulatie. In de BDSM-scene anno nu komt dit ook nog voor. 

Alhoewel dichtnaaien over het algemeen voor minder lang spel geldt, kunnen piercings op lange termijn gedragen worden. Het idee is om een erectie bij mannen en penetratie van de vagina bij vrouwen te verhinderen. Schaamlippen of voorhuid worden gepiercet en afgesloten door middel van gewone piercing sierraden of hangslotjes er zijn zelfs speciale sierraden voor te krijgen. Piercings kunnen wel permanente veranderingen achterlaten en daarom is het belangrijk om het plaatsen van dergelijke piercings goed te onderzoeken en te overwegen. 

Het mag duidelijk zijn dat deze vormen van kuisheid toepasbaar zijn op zowel korte als lange termijn. In feite zodra een piercing geheeld is kan een afsluiting in de vorm van sieraad of slot worden toegepast op zowel lange als korte termijn, de noodzakelijke hygiëne in acht nemend.  

Er is ook een extremere versie van het dichtzetten/ genot ontnemen. Meestal verward met besnijdenisrituelen. In de medische teksten kan je het terug vinden als infibulatie, het aan elkaar hechten van de schaamlippen. Ook hier zijn gradaties in: soms wordt alleen de vagina bijna geheel afgesloten en is indirecte stimulatie van de clitoris nog steeds mogelijk. Anderen gaan zelfs over tot verwijdering van de clitoris. Infibulatie heeft een veel permanenter karakter maar is in ook nog (gedeeltelijk) ongedaan te maken. 

Tot slot

In een vogelvlucht zijn hier de meest voorkomende kuisheidsgordels besproken. Maar er zijn nog veel meer variaties ontstaan in de fantasie van velen. De rijke fantasie, die geprikkeld wordt door het idee van gedwongen seksuele onthouding. Iets wat door velen zowel gewild als gehaat is. Als je interesse hebt in kuisheidsgordels: verdiep je erin! Het is een behoorlijk wondere wereld, die zich verder strekt dan alleen de BDSM-gemeenschap. Ook in dagelijks leven is er door de jaren heen aandacht aan besteed en in allerlei vormen zijn ze in diverse culturen voorgekomen. 

Denk hierbij wel aan het volgende; Als je besluit een kuisheidsgordel te gaan dragen: denk dan aan je eigen veiligheid. Zorg ervoor dat je in noodgevallen de gordel kan openen en afdoen. Dit hoeft geen afbreuk te doen aan de zekerheid die de gordel biedt. Denk aan een reservesleutel in een verzegelde hanger om je nek. Of breng op de gordel zelf een niet te hersluiten verzegeling aan. Neem ook de nodige hygiëne in acht. Voorkom problemen en inspecteer regelmatig de huid die wordt bedekt. Let op schuur- en drukplekken. Houd de huid ook goed schoon. Ook is het goed om te herkennen wat het verschil is in ongemak en pijn, welke pijn acceptabel is (bij bijvoorbeeld het hard worden van de penis) en weet wat je moet doen bij verkleuring van de huid. Maar vooral; geniet, wees gefrustreerd en leer.