Naaldenspel

Naaldenspel

Bij sommige mensen lopen bij alleen de gedáchte aan naalden al koude rillingen over de rug. Anderen halen hun schouders op en denken “Naalden? So what?” Ergens daartussenin zitten mensen die geïnteresseerd beginnen te kijken zodra naalden ter sprake komen. Je gokt goed als je nu denkt dat die laatsten wel eens BDSM’ers zouden kunnen zijn 😉 Bij de meeste vormen van BDSM-spel wordt de buitenkant van het lichaam van een masochist of onderdanige onder handen genomen. Naaldenspel is op deze regel een uitzondering. Maar wat is dat nu eigenlijk? En wat is de lol ervan? 

Wat is naaldenspel?

Op Amerikaanse websites over BDSM staat naaldenspel vrijwel altijd in de rubriek ‘play piercing’: tijdelijke piercings (doorboringen van de huid), die tijdens een BDSM-spel worden gezet en aan het eind van het spel weer worden verwijderd. Naaldenspel kan bestaan uit het plaatsen van een enkele naald, maar het kan ook zijn dat ettelijke tientallen naalden gezet worden. Dat hangt maar net van de voorkeuren van beide spelpartners af. De kick voor de masochist of onderdanige zit ‘m doorgaans in de (lichte) pijn die het zetten van een naald met zich meebrengt. Als gevolg van die pijn kunnen endorfinen vrijkomen, die een soort roes (rush) veroorzaken. Wie doorgaans bang is voor naalden, kan in een naaldenspel die angst overwinnen. Voor de sadist of Dominant kan het idee dat hij of zij met een naald het lichaam van iemand anders ‘binnendringt’ heel speciaal zijn. 

Naalden

Laten we eens een naald van dichtbij bekijken. De holle ronde kunststof basis waarin de naald vast zit, is het gedeelte dat je vasthoudt terwijl je de naald zet. Bij ‘normaal’ gebruik zou dit het gedeelte zijn dat op een injectiespuit wordt vastgeklikt. De naald of schacht van de naald is van metaal. Het uiteinde van de naald is schuin afgesneden, je ziet daar dat de naald hol is. Schacht en uiteinde van de naald gaan schuil in een doorzichtig kunststof kokertje dat als een langwerpige dop op de kunststof basis van de naald past. De kunststof dop zorgt ervoor dat de naald steriel blijft. Het geheel is verpakt in gesealed plastic of papier. 

Naalden zijn er in verschillende lengtes en diktes. De dikte van een naald wordt aangegeven met de term ‘gauge’. Hoe hoger het gauge-nummer, hoe dunner de naald is. Een naald van 20G is dus dikker dan een naald van 21G. Om het even in gewone mensentaal om te zetten: een naald van 20G heeft aan de binnenkant van de naald een doorsnee van 0,9 millimeter, een naald van 21G een doorsnee van 0,8 millimeter, en zo verder. Op de verpakking van elke naald staan zowel het gauge-nummer als de naald-dikte in millimeters. De lengte van een naald wordt uitgedrukt in inches en in millimeters. Voor naaldenspel worden naalden gebruikt die qua dikte tussen de 18G (dik) en 25G (dun) liggen. Naalden met een dikte van 21G of 22G en een lengte van 1,5 inch (40 millimeter) zijn prima om mee te beginnen. 

Uitvinden welke dikte en lengte van naalden jij het prettigst vindt om mee te werken, is een kwestie van uitproberen. Dikte en lengte worden ook bepaald door hoeveel ervaring jij met naaldenspel hebt, hoeveel ervaring degene bij wie je de naalden gaat zetten met naaldenspel heeft en de plaats waar je een naald wilt gaan zetten. Een dikke lange naald wordt beter gevoeld en vraagt meer tijd voordat de naald op z’n plek zit. Daarom is zo’n naald misschien niet zo’n handige keus als het voor je ‘slachtoffer’ het allereerste naaldenspel is of wanneer jij nog niet zoveel ervaring hebt met de techniek van het zetten van de naalden. 

In plaats van injectienaalden kun je ook acupunctuurnaalden gebruiken. Acupunctuurnaalden zijn niet alleen dun, maar ook massief (niet hol). Daardoor glijden ze iets makkelijker door de huid heen en ‘scheurt’ het weefsel rondom de prikplek niet. Acupunctuurnaalden kunnen door hun dunheid wel lastiger te hanteren zijn: als je er druk op uitoefent, kan de naald gaan buigen. De (stevigere) injectienaald blijft recht. 

Voorbereiding van een naaldenspel

Zoals bij elk BDSM-spel is het ook bij naaldenspel vervelend als je je spel halverwege moet onderbreken omdat je iets uit een andere ruimte moet gaan halen. Bij naaldenspel is dat extra vervelend, omdat ‘t een doorbreking van de steriele omstandigheden van het spel betekent. Zorg er daarom voor dat je alles onder handbereik hebt, bijvoorbeeld uitgestald op een tafel naast je. 

Op die tafel liggen je naalden, nieuw en nog in de verpakking, en handig geordend naar lengte of dikte. Als je van tevoren al een idee hebt van hoeveel naalden je wilt gebruiken, leg dan altijd een stuk of vijf extra naalden klaar. Het kan per slot van rekening altijd gebeuren dat je een uitgepakte naald per ongeluk laat vallen of moet wegleggen omdat je ‘slachtoffer’ aandacht nodig heeft. Omdat de naald dan niet meer steriel is, is die naald onbruikbaar. Er is geen enkele reden om met iemands gezondheid te spelen door een naald te gebruiken die niet steriel meer is. Zo duur zijn naalden niet! 

Wat hoort er nog meer op die tafel? Allereerst natuurlijk ontsmettingsmiddel, waarmee je de huid van je ‘slachtoffer’ schoonmaakt voordat je een naald zet. Bij apotheek of drogist kun je een fles Sterilon of alcohol kopen, dat je met een watje of gaasje op de huid van je slachtoffer aanbrengt. Ook zijn alcoholsprays te koop, en per stuk verpakte kleine doekjes die in alcohol gedrenkt zijn. Om te voorkomen dat je via eventueel vrijkomend bloed besmet kunt raken met HIV of hepatitis-B kan je tijdens het naaldenspel latex of vinyl handschoenen dragen. Ook die zijn bij apotheek en drogist te koop. Voor het veilig en verantwoord afvoeren van gebruikte naalden heb je een naaldencontainer nodig (zie onder ‘opruimen’). Een prullenbak voor het afvoeren van gebruikte watjes, gaasjes, naaldenverpakkingen en handschoenen is ook wel zo handig. 

Een goede verlichting is onontbeerlijk. Daarvoor hoef je de sfeerverlichting in de ruimte niet te vervangen door helwitte TL-lampen. Je kunt ook een kleine wendbare bureaulamp gebruiken om alleen het gebied waar je de naalden wilt gaan zetten goed te verlichten. Om te voorkomen dat je ‘slachtoffer’ last van dat licht heeft doordat hij of zij in de lamp kijkt, kun je hem of haar blinddoeken. En boeien of touwbondage kunnen voorkomen dat je ‘slachtoffer’ de lamp per ongeluk omstoot, natuurlijk 😉 Wanneer je een naaldenspel doet terwijl er andere mensen bij zijn, zorg er dan voor dat die andere mensen afstand houden. Laat hen in géén geval naast of achter jou staan. Een ongelukje (lees: een zetje tegen jouw elleboog) zit in ‘n klein hoekje. 

Het is voor geen enkel BDSM-spel aan te raden om van tevoren alcoholhoudende drank te drinken, maar voor naaldenspel geldt dat in het bijzonder. Vanzelfspekend heeft degene die de naalden zet een vaste hand nodig. Maar ook degene in wie de naalden gezet worden, doet er beter aan van tevoren geen alcohol te drinken. Alcohol werkt net als aspirine, paracetamol en verschillende andere medicijnen, bloedverdunnend. Als gevolg daarvan kan een wondje makkelijker en meer bloeden, en dat is bij naaldenspel niet de bedoeling. Wanneer je op doktersvoorschrift bloedverdunnende medicijnen gebruikt, laat dat dan altijd weten aan degene die bij jou naalden gaat zetten. Vraag ook bij je huisarts na of een naaldenspel in jouw geval wel verstandig is. 

Techniek

Anatomische kennis is voor elk BDSM-spel handig, maar voor naaldenspel in het bijzonder. Sla er eens een medische encyclopedie (al of niet op internet) op na en verdiep je in de anatomie van het menselijk lichaam. Er zijn drie dingen die je niet wilt raken met je naalden: (slag)aders, spieren en zenuwbanen. Als je in een ader prikt, kun je er zeker van zijn dat er bloed vrijkomt. Je zult dan drukker zijn met het stelpen van het bloeden dan met het vervolg van je naaldenspel, en dat is de bedoeling niet. Als je in een spier prikt, kun je rekenen op een pracht van een (pijnlijke) blauwe plek na afloop. Dat zal je ‘slachtoffer’ je waarschijnlijk niet in dank afnemen. Als je een zenuwbaan raakt, kan jouw naaldje permanente beschadiging van de zenuwbaan tot gevolg hebben. Een levenslange handicap wil je niet op je geweten hebben. 

Het is dus van belang om plekken waar aders (vlak) onder de huid lopen, te vermijden. Zenuwbanen vind je onder meer in de polsen, enkels, knieën en langs de wervelkolom. Ook daar moet je niet wezen dus. Om ook spieren te vermijden, kun je je het beste een techniek eigen maken waarbij je niet te diep prikt, maar de naalden net onder het huidoppervlak doorgaan. Je prikt, met een moeilijk woord, door de subcutane huidlaag, op plekken waar je de huid in plooien tussen twee vingers kunt ‘oppakken’. 

Als je hebt bepaald waar je een naald wilt gaan zetten, ontsmet je de huid op die plek met Sterilon of alcohol. Met duim en wijsvinger van je ene hand til je de huid op. Met de naald, die je in je andere hand houdt, ‘doorboor’ je vervolgens de huidplooi die je vast hebt. Vervolgens laat je de huidplooi rustig los, zodat de huid weer vlak ligt, met de naald erdoorheen. Het uiteinde van de naald komt dus weer uit de huid tevoorschijn, één tot enkele centimeters (afhankelijk van de dikte van de huidplooi en de lengte van de naald) van de plek waar de naald de huid in gaat. 

Bij het prikken zijn twee dingen van belang: 

  • Hou het uiteinde van de naald met de schuine kant naar boven (de plek waar je ziet dat de naald hol is) en de punt aan de onderkant 
  • Duw de naald rustig-vlot en recht door de huidplooi heen 

 

De afstand tussen twee naalden wordt bij deze techniek door iets heel praktisch’ bepaald: hoe dichter je naald 2 bij naald 1 wilt zetten, hoe lastiger het zal zijn om voor het zetten van naald 2 de huidplooi te pakken zonder je aan naald 1 te prikken. Overigens kun je voor het oppakken van de huidplooi ook een tang gebruiken, zoals piercers gebruiken bij het zetten van een piercing. Het vergt wel enige oefening om zo’n tang goed te hanteren en te blijven vasthouden terwijl je prikt. 

Naaldenspel kun je doen bij iemand die zit, staat of ligt. Een liggende positie van je ‘slachtoffer’ is voor zowel hem of haar als jou verreweg het handigst. De kans dat je ‘slachtoffer’ onverwachte bewegingen maakt, is dan het kleinst. Je sluit ook elk risico op verwondingen door vallen uit, voor het geval hij of zij duizelig wordt of flauwvalt. Overtuig jezelf er vooraf van dat hij of zij ontspannen is en klaar is voor wat er gaat gebeuren, en check dat ook tijdens het spel zeer regelmatig. Om te bevorderen dat je ‘slachtoffer’ zich ontspant en ontspannen blijft, kun je hem of haar opdragen diep in te ademen voordat de naald erin gaat en langzaam uit te ademen terwijl jij de naald door de huid duwt. Geef hem of haar vervolgens even de tijd om aan de naald te wennen, voordat je een nieuwe naald gaat plaatsen. 

Nog een tip voor degene die het naaldenspel ondergaat, maar naalden eigenlijk maar doodeng vindt: blijf, hoe moeilijk dat misschien ook is, te allen tijde rustig liggen! Ja, het zetten van een naald doet au, en het is een hele logische schrikreactie als je je lichaam van de naald weg wilt bewegen. Maar het au van een naald die door je huid gaat terwijl jij stilligt, is niets vergeleken bij de pijn die je krijgt als je beweegt terwijl de naald nog maar half in je huid zit. Beweeg niet voordat degene die de naalden zet, zegt dat dat kan. 

De naald zit erin… en nu?

Misschien ben je al tevreden als de naalden netjes in de huid zitten en is je ‘slachtoffer’ door endorfinen al mijlenver weg. Maar mocht je nog iets méér willen, dan kan dat. Als de naald eenmaal op z’n plaats zit, trekt de pijn van het doorboren van de huid al snel weg. Om te laten voelen dat de naald er nog steeds zit, kun je de naalden bewegen of draaien. Wees bij het bewegen van een naald in een andere richting dan waarin je de naald erin gestoken hebt wel voorzichtig. Hoe meer de naald aan de oppervlakte van de huid zit, hoe groter is de kans dat je de huid beschadigt door de naald te bewegen. 

Je kunt de naalden in een patroon zetten: driehoeken, vierkanten, halve cirkels. Binnen de patronen kun je kleuraccenten aanbrengen. Verschillende diktes/lengten naalden hebben verschillend gekleurde kunststof bases. In het midden een gele, daarnaast aan weerszijden twee groene, daarnaast roze… het kan niet op 🙂 Een briefje op je sub prikken, een opschrift bij wijze van straf of een advertentie, wordt met naalden een koud kunstje. Bedenk wel dat voor alles wat je aan de naald hangt, hetzelfde geldt als voor het bewegen van de naald: hoe meer de naald aan de oppervlakte van de huid zit, hoe groter is de kans dat je de huid beschadigt als je veel kracht (gewicht) op de naald uitoefent. 

Met flostouw, vislijn of dun lint kun je twee evenwijdige rijen naalden eruit laten zien als de sluiting van een korset, door het dunne touw of lint tussen de naalden te ‘weven’. Als je de naalden van buiten naar binnen gezet hebt, zitten de kunststof bases van de naalden aan de buitenkant van elke rij. Je kunt het touw of lint dan om die kunststof uiteinden heen laten lopen. Als het touw dun genoeg is, past het natuurlijk ook door de (holle) naald heen. In principe kun je zo zelfs naalden in verschillende lichaamsdelen aan elkaar bevestigen of je ‘slachtoffer’ met vislijn aan haken in een muur of paal vastmaken. 

De huid is in principe sterk genoeg om ook zonder bescherming van de naald het touw te verdragen. Je steekt de naald door de huid. Vervolgens steek je het touw aan de ene (kunststof) kant in de naald en duwt het touw door de naald totdat het uit de naaldpunt komt. Je trekt het touw een eindje door om te zorgen dat het niet in de naald of huid terugschiet. Tot slot trek je de naald uit de huid terug, terwijl het touw blijft waar het is, en haal je de naald van het touw af. Echter: vislijn en flostouw zijn niet steriel. Doe dit dus alleen als je het gebruikte touw eerst door middel van een alcoholbad goed hebt ontsmet. Zorg er ook voor dat ‘t touw tijdens het aanbrengen dus niet de grond of een ander niet-steriel oppervlak raakt. 

Als het spel ten einde is, is het tijd om de naalden te verwijderen. Trek de naalden één voor één voorzichtig uit de huid, in een richting die exact tegenovergesteld is als de richting waarin je de naald geplaatst hebt. Als er bij een naaldenspel bloed vrijkomt, gebeurt dat nu, bij het verwijderen van de naalden. Ontsmet na het verwijderen van elke naald beide steekwondjes met alcohol of Sterilon. De alcohol zal eventueel bloeden stimuleren, maar ook dat werkt ontsmettend. Bloeden stoppen doe je door druk uit te oefenen op het wondje (met een vinger een gaasje of watje op het wondje duwen en enige tijd zo vasthouden). Indien nodig kun je een pleister aanbrengen. 

Opruimen

Het klinkt misschien wat raar, maar: tel je naalden tijdens het zetten en tel ze weer nadat je ze verwijderd hebt. Leg eventueel de dopjes van de naalden op een rijtje op een tafel in de buurt, zodat je precies weet hoeveel naalden je gezet hebt. Je kunt zo controleren of je alle naalden die je gezet hebt, ook weer hebt verwijderd. Als er een naald ontbreekt, kun je direct nagaan of die soms op de grond gevallen is. Het zou vervelend zijn wanneer iemand die rondloopt in de ruimte waar jij naaldenspel gedaan hebt, een naald ontdekt door die in zijn of haar voet te krijgen. 

Voer gebruikte naalden op een verantwoorde manier af, dus zonder dat iemand anders zich aan de naalden kan verwonden. Onder ‘gebruikte naalden’ vallen de naalden die je daadwerkelijk in het lichaam van je ‘slachtoffer’ gezet hebt, maar ook naalden die je niet gebruikt hebt voor het naaldenspel maar die door verwijdering van de dop van de naald niet meer steriel zijn. De veiligste manier om naalden af te voeren, is door middel van een naaldencontainer. Naaldencontainers zijn voor een paar euro bij elke apotheek te koop en kunnen daar ook, met inhoud, weer worden ingeleverd. 

Naalden zijn niet bedoeld voor recycling, maar voor eenmalig gebruik. Een gebruikte naald kan minder scherp geworden zijn. Botte naalden doorboren de huid niet, maar scheuren de huid. De risico’s daarvan zijn overmatig bloedverlies, een lange genezingstijd van het prikwondje, infecties en mogelijk zelfs littekens. Ook kunnen via gebruikte naalden infectieziekten (HIV, Hepatitis B) worden overgebracht, want zeker de holle binnenkant van een naald is nooit 100% schoon te maken. Single person use only dus. 

Deponeer gebruikte naalden direct in de naaldencontainer. Breng jezelf niet in verwarring door een gebruikte naald weer van z’n dop te voorzien, want aan de buitenkant van de naald is niet te zien of je ‘m al gebruikt hebt of nog niet. Bovendien is juist wanneer je een dop weer op de naald probeert te doen, de kans groot dat je jezelf prikt. 

Wanneer je per ongeluk jezelf prikt met een gebruikte naald, zorg er dan voor dat het prikwondje zoveel mogelijk bloedt. Het bloed voert zo bacteriën af. Maak het wondje vervolgens goed schoon met een ontsmettingsmiddel (Sterilon, alcohol, jodium). Als je zeker wilt weten dat je geen ziekte hebt opgelopen, zul je je moeten laten testen bij de GGD of je huisarts. Tegen Hepatitis B kun je je ook laten inenten. 

  

Ons advies als je het voor de eerste keer wilt gaan doen is om er iemand bij te halen met ervaring ermee. Dit omdat iets lezen heel anders is, dan het zien en er dan advies en commentaar bij te krijgen.