Straffen in de praktijk

Straffen in de praktijk

Wie het artikel over straf gelezen heeft, heeft het zich misschien al afgevraagd: leuk hoor, die psychologische ins en outs van straf, maar wanneer komen de praktische tips? Well… hier, in een vertaling en bewerking van het artikel Punishment Ideas van DurLlwyd.

Straflijst

Als een onderdanige iets doet dat zijn of haar Dominant strafwaardig vindt, gebeurt het vaak dat de Dominant ter plekke een straf bedenkt en uitvoert. Dat ad hoc karakter van de straf kan ervoor zorgen dat de straf lichter of juist zwaarder is dan eigenlijk nodig was. Om dat te voorkomen, is het een idee om op voorhand een lijst te maken van mogelijke straffen. Op deze manier kan de Dominant rustig nadenken over alle consequenties die een bepaalde straf kan hebben, in plaats van achteraf opeens met consequenties geconfronteerd te worden die hij of zij liever had willen vermijden. 

De lijst wordt nog handiger als erop staat aangegeven hoe zwaar elke straf is, bijvoorbeeld op een schaal van 1 (licht) tot 10 (zwaar). Zo’n schaalverdeling is een beetje nattevingerwerk, per slot van rekening kan het best zijn dat de onderdanige een bepaalde straf nu eens als heel zwaar, dan weer als licht ervaart. Maar goed, een Dominant moet ergens beginnen 😉 

Een straflijst is op verschillende manieren te gebruiken en in te delen. Een simpele manier is het maken van een lijst van 10 straffen, elk een beetje zwaarder dan de vorige. Begaat de onderdanige een overtreding, dan selecteert de Dominant van de straflijst de straf die qua zwaarte het best overeenkomt met de zwaarte van de overtreding. Overigens: het is slim om even te noteren dat je deze straf voor die overtreding hebt toegekend, zodat je dat ook in de toekomst consequent kunt doen. 

Een variatie op deze methode is het bedenken van verschillende straffen voor elk zwaarte-niveau. Wanneer je bijvoorbeeld 10 zwaarte-niveaus hebt, zou je per niveau 3 verschillende straffen kunnen bedenken. In totaal heb je dan 30 straffen op je lijstje staan. Begaat je onderdanige een overtreding, dan bekijk je eerst hoe zwaar de overtreding was en hoe zwaar de straf dus moet zijn. Vervolgens kun je op het zwaarte-niveau nog kiezen uit 3 straffen, om de straf zo goed mogelijk in overeenstemming te laten zijn met het gedrag dat je wilt bestraffen. 

Een heel andere benadering is het opstellen van een lijst van straffen die allemaal even zwaar (of licht) zijn. Je gebruikt één straf van de lijst voor een geringe overtreding, twee straffen van de lijst voor een iets zwaardere overtreding, enzovoorts. Door het opstapelen van lichte straffen kun je het niveau van de totaalstraf netjes in overeenstemming brengen met de ernst van de overtreding. 

Het is niet de bedoeling van een straflijst om een Dominant in een keurslijf te duwen, maar om de Dominant te helpen consequent te zijn. Het voorkomt dat de Dominant het verwijt krijgt dat hij of zij oneerlijk is doordat hij of zij een bepaalde overtreding de ene keer zwaar en de andere keer licht straft. Maar wat voor straffen zet je dan op zo’n lijst? Een aantal suggesties: 

  • Onplezierig (huishoudelijk) klusje 
    Hieronder vallen dingen als het schoonmaken van de oven, ramen zemen, de vloer schrobben met een tandenborstel, etcetera. Het is handig om een lijstje van roterende klusjes te maken, zodat je niet vier keer in één week de oven hoeft te laten schoonmaken bij gebrek aan andere klusjes. Overigens: klusjes die als straf worden uitgedeeld, moeten niet behoren tot de klusjes die je onderdanige normaliter ook al doet. Het is belangrijk om straf-klusjes te onderscheiden van gewone klusjes, omdat anders je onderdanige álle klusjes als straf gaat zien. 
  • Op de grond slapen 
    Deze straf benadrukt het verschil in positie tussen Dominant en onderdanige. 
  • In de hoek staan 
    Een gouwe ouwe. Deze straf geeft de onderdanige tijd om na te denken over zijn of haar misstap. De duur van de straf kan variëren van een paar minuten tot een uur of meer. 
  • Een vast aantal slagen met een strafspeeltje 
    Als je slaag als straf gaat gebruiken, is het van belang om straf en spel uit elkaar te houden. Dat kan onder meer door het slagwerktuig dat je voor straf gebruikt, gescheiden te houden van de dingen die je in spel gebruikt, en het strafspeeltje ook nooit in spel te gebruiken. 
 

Bij slaag die voor straf wordt uitgedeeld, is geen sprake van een warming up. De klappen zijn harder dan tijdens spel en het uitdelen van de straf duurt (veel) korter dan een spel. Denk bijvoorbeeld aan drie felle slagen met iets dat je in spel niet gebruikt. Meer slagen doet de strafsessie al snel toch weer op een spelsessie lijken. Omdat er, mede door het gebrek aan warming up, een fysieke grens is aan de lengte van deze straf, is deze straf het best te gebruiken voor lichtere overtredingen. 

  • Schrijfopdracht 
    Deze straf is geschikt als de Dominant wil dat de onderdanige over een bepaald onderwerp goed nadenkt, informatie vergaart op internet, een mening vormt. Het is geen straf die heel vaak kan/moet worden toegepast, want de Dominant heeft er doorgaans geen belang bij dat de onderdanige een hekel krijgt aan schrijven. 
  • Knielen op een hard oppervlak 
    Dit is een klassieke straf, die tijd om na te denken over een overtreding en milde fysieke ongemakkelijkheid combineert. Als meer dan 20 minuten geknield moet worden, is het aan te raden om na elke 20 minuten een pauze van 5 minuten te geven, omdat zeer langdurig knielen op een harde ondergrond fysieke schade (zenuwen) kan veroorzaken. Sommige onderdanigen zijn fysiek niet in staat om langdurig te knielen, het kan zijn dat in hun geval deze straf enigszins moet worden aangepast (meer pauzes of knielen met een kussen onder de knieën). 
  • Knielen op ongekookte rijst 
    Knielen op een harde ondergrond kan zwaarder gemaakt worden door een handvol ongekookte rijst te verspreiden over de plek waar de onderdanige moet knielen. Als de tijd die de onderdanige geknield moest doorbrengen, voorbij is, kan de Dominant de onderdanige opdragen om de rijst op te ruimen. 
  • Voedselbeperkingen 
    Omdat voedsel een eerste levensbehoefte is, is enig gezond verstand bij het toepassen van voedselbeperkingen natuurlijk nodig, maar het kan geen kwaad wanneer een gezond iemand een keer zonder avondeten naar bed gestuurd wordt of een week geen snoep mag eten. 
  • Beperkingen van computer- of tv-gebruik 
    Niet mogen computeren of tv-kijken (of muziek luisteren, of lezen, etcetera) kan een sterke aansporing tot goed gedrag zijn. De Dominant kan cd’s, computer of tv daadwerkelijk wegnemen, maar ook gebieden dat de onderdanige een bepaalde periode geen gebruik mag maken van computer of tv terwijl die apparaten wel onder handbereik blijven staan. 
  • Koude douche 
    Een korte ijskoude douche kan een fikse straf zijn. Hoe kort kort precies is, moet de Dominant bepalen, maar 30 seconden koud douchen kan er al voor zorgen dat de boodschap goed overkomt. 
  • Naar een andere kamer sturen 
    Een strafmaatregel die doorgaans bij kleine kinderen wordt toegepast: stuur de onderdanige naar zijn of haar kamer (of in elk geval een kamer waar geen andere mensen zijn). Dat geeft de onderdanige tijd en gelegenheid om, als dat nodig is, te kalmeren en na te denken over zijn of haar gedrag. 
  • Huisarrest 
    Hoe zwaar deze straf uitpakt, hangt van de omstandigheden af. Huisarrest krijgen terwijl je toch al geen uitgaansplannen had, komt natuurlijk minder hard aan dan huisarrest krijgen terwijl je kaartjes voor een concert hebt. 
  • Spreekbeperkingen 
    Spreekbeperkingen kunnen variëren van de onderdanige uitsluitend in derde persoon enkelvoud over zichzelf laten spreken/schrijven tot de onderdanige voor een bepaalde periode verbieden te spreken. In het laatste geval is het wel van belang dat onderdanige en Dominant afspreken hoe de onderdanige belangrijke informatie mag overbrengen (bijvoorbeeld schriftelijk). 
  • Publiekelijke excuses 
    Het publiekelijk moeten aanbieden van excuses benadrukt de nederige positie van de onderdanige. De Dominant dient wel in de gaten te houden wie de excuses horen en hoe zij daarop zullen reageren. Die reacties zouden de straf zwaarder kunnen maken dan de Dominant aanvankelijk bedoelde. 
  • Financiële straf 
    Een variant op het inhouden van zakgeld is een situatie waarin de Dominant de onderdanige voor een bepaalde periode verbiedt om geld uit te geven of geld uit te geven aan iets specifieks. 
  • Preek 
    Een ouderwetse preek over wat de onderdanige precies fout gedaan heeft, waarom het fout was, wat de onderdanige wel had moeten doen en waarom, kan een effectieve straf zijn. De straf kan verzwaard worden door de onderdanige te gebieden tijdens de preek geknield te zitten, maar in dat geval moet de Dominant wel de tijd in de gaten houden.